Повече от седмица продължават опитите да бъде спасен екипажът, но

...
Повече от седмица продължават опитите да бъде спасен екипажът, но
Коментари Харесай

12.08.2000 г. В Баренцово море аварира и потъва руската подводница Курск, загиват 118 души

Повече от седмица не престават опитите да бъде избавен екипажът, само че без триумф. Според формалната версия подводницата, която е в употреба от 1995 година, потъва вследствие на гърмеж и пожар в торпедния ѝ отсек.

Операцията за изваждане на телата на починалите моряци стартира на 25 октомври 2000 година и приключва на 7 ноември 2000 година, а тази за изваждане на самата подводница стартира на 8 октомври 2001 година и продължава 15 часа.

Подводницата тежи 18 000 тона. Операцията по нейното изваждане се отсрочва няколко пъти.

На борда на " Курск " няма нуклеарно оръжие, а основният енергиен източник е под надзор. Радиационната конюнктура остава естествена, показва ИТАР-ТАСС в първото известие от 14 август 2000 г. 

" Курск " е в употреба от 1995 година и може да остане под вода 120 дни при оптималната дълбочина 500 метра. На нея има два нуклеарни реактора и 24 крилати ракети. Предназначена е за заличаване на самолетоносачи. Според класификацията на НАТО подводницата е клас " Оскар ". Тя се отличава с неповторими конструкторски решения в ракетния комплекс, отбелязва ИТАР-ТАСС на 14 август 2000 година В избавителната интервенция вземат участие десетина кораба и специфични плавателни съдове от Северния флот. Връзката с екипажа е възобновена и се поддържа през последните 16 часа.

В централата на НАТО деликатно наблюдават ситуацията към повредата на съветската атомна подводница " Курск ", заяви ИТАР-ТАСС. Но съгласно източник от щаб-квартирата на НАТО не може да става дума за каквато и да е реакция или деяние, тъй като Русия не се е обръщала за помощ към никоя страна-членка на организацията. Развитието на събитията към подводницата се следи деликатно и в американското министерство на защитата, показва организацията без повече детайлности.

Норвегия изрази подготвеност да помогне за спасяването на екипажа на подводницата, само че до момента (14 август 2000 г.) не е получила никаква сходна молба от Москва.

И въпреки всичко норвежкият транспортен съд " Сийуей ийгъл " е отплавал от норвежкото пристанище " Трондхайм " към мястото на случая с съветската атомна подводница " Курск ", съобщи ИТАР-ТАСС на 17 август 2000 година Ден по-рано е решено норвежки водолази да вземат участие в спасяването на екипажа на Курск.

Елен Депик-Попович написа във в. " Либерасион " на 18 август 2000 година, че шест дни след нещастието с подводницата " Курск " руснаците наблюдават за първи път ден по ден развоя на една човешка драма, до момента в който управляващите, раздвоени сред манията за секретност и нуждата да осведомяват, дават единствено илюзорни очаквания. Комунистическата епоха, когато нещастията в никакъв случай не бяха съобщавани, и времето на Горбачов, когато ги обявяваха доста късно, са отминали. Населението желае да бъде осведомено и гледа CNN. За Кремъл задачата се усложнява. С отбягващ взор министър-председателят Касянов изпуска съдбоносните думи пред камера: " Ситуацията е близка до злополука ". И с цел да успокои, прибавя: " Трябва да се надяваме, че към момента има шансове да се избави екипажът. "

На 21 август 2000 година началникът на Главния щаб на Северния флот вицеадмирал Михаил Моцак удостовери през днешния ден, че всички моряци в подводницата " Курск " са мъртви.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР