Повече от хиляда пожарникари за задействани са потушаването на огнените

...
Повече от хиляда пожарникари за задействани са потушаването на огнените
Коментари Харесай

Ужас и извънредно положение на обичан от българите гръцки остров

Повече от хиляда пожарникари за задействани са потушаването на огнените стихии в Гърция, като най-сериозно е ситуацията на разположения северно от столицата Атина гъсто обитаем остров Евия, където гори естествен резерват, оповестява електронното издание на ежедневника Kathimerini, представено от Фокус.

Стихията наложи евакуацията на четири обитаеми места и един манастир, а по-късно органът за гражданска отбрана разгласи изключително състояние.

На място работят 280 пожарникари, доброволци, бойци, шест противопожарни самолета и шест вертолета, дружно с още един хеликоптер, координиращ по въздух напъните за справяне със стихията.

Гърция прикани Европейската организация за гражданска отбрана за подпомагане. От Хърватия и Италия бяха изпратени четири самолета за противопожарна помощ, разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис, който прекъсна лятната си почивка и се върна в гръцката столица, с цел да посети главния координационен център на пожарната работа.

"Условията са извънредно сложни ", увери Мицотакис, като в същото време благодари на пожарникарите за техните старания.

Силните ветрове разпалиха огъня в гъсто залесения резерват, както и още няколко горски пожара. Общо 56 горски пожара избухнаха в цялата страна за 24-часов интервал сред понеделник вечер и вторник.

Повече от 1000 пожарникари са на терен. Съобщава се, че един от тях е потърпевш и е превозен до болница в Атина.

"Най-важното е да няма човешки жертви ", съобщи вътрешният министър Такис Теодорикакос в телефонно изявление, излъчено по държавната телевизия.

Дим от огъня на Евия се разсла над Атина. Властите предизвестиха хората в засегнатите региони, изключително възрастните, дребните деца и страдащите от болести на дихателните пътища или сърцето, да останат на закрито.

Огънят избухна малко след три часа сутринта локално време (съвпада с българското време), а мощните ветрове помогнаха за разпространяването му през гъстата борова гора.
Над 300 души от четири села последователно бяха евакуирани, доста от които напуснаха домовете си със лични транспортни средства.

„ Огънят ни хвана в Макримали и трябваше да си тръгнем бързо “, споделя Никос Петру, визирайки едно от селата, за които бе подредено да бъдат евакуирани.

Друг пожар избухна в северната част на Евия, а 15 пожарникари, хеликоптер и дребен аероплан работят, с цел да не се популяризират пламъците.

Десетки пожарникари, два самолета и хеликоптер се оправиха с обособен горски пожар на северния остров Тасос. Друг пожар пламтя покрай Тива, северозападно от Атина.

Повече от 30 пожарникари бяха задействани за преодоляване на огнена буря в Южна Гърция; от противопожарната работа оповестиха, че тя е сложена под непълен надзор след към час старания.

Горските пожари са постоянно срещани в Гърция през горещите, сухи летни месеци. Властите неведнъж предизвестяват обществеността да не прави действия навън, които може да причинят искри, като заварване, изгаряне на изсъхнали бурени или правене на барбекюта. Парковете и горските територии са затворени в най-рисковите интервали.

Миналата година повече от 100 души починаха при пожара в Мати, североизточно от Атина, напомня изданието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР