Повече от два часа депутатите дебатираха по реформите за отпускане,

...
Повече от два часа депутатите дебатираха по реформите за отпускане,
Коментари Харесай

Медицинските изделия за хората с увреждания обект на съмнение от страна на депутати

Повече от два часа депутатите дебатираха по промените за разпределяне, погашение, ремонт и надзор за даването на помощни средства и съоръжения за потребностите на хората с увреждания в Закона за хората с увреждания. За задачата в Народното събрание бе шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев.

По създание от отговорите на Салчев на въпросите на народни представители от разнообразни парламентарни групи стана ясно, че е образувана работна група, която да изследва изписването на медицински произведения , а представители на РЗОК би трябвало да управляват процеса. По думите на шефа на НЗОК няма потенциал от такива чиновници, " само че щом законодателят е вменил претенции, стартира организация на процеса ".

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия изиска доста деликатно да се управлява работната група. Българска социалистическа партия ще види какво работи тази сърцата група, ще види къде е сърцето на групата, ще я ревизира деликатно, сподели депутатът.

Ивайло Христов от Има Такъв Народ попита също има ли подготвеност да бъде решен казусът с доставчиците и дали няма да възникне вакуум хората да не получат своите средства, а търговците - контракти. Той позволи още да не стане по този начин, че за месеци наред да бъдат оставени хората без помощни средства - поради обжалване.

Елисавета Белобрадова от Демократична България бе безапелационна, че описът с медицински произведения не обслужва потребностите на хората с увреждания и счита, че описът на Петко Салчев е сериозна стъпка.

Колегата й Александър Симидчиев разяснява, че НЗОК би трябвало да указва по-точен развой , да се видят несъвместимости за изписване на помощните средства, само че добави, че е необходим е запас, който да може да се занимава с Лекарската консултативна комисия (ЛКК). Петко Салчев уточни, че това не е от компетенциите на НЗОК. Той посочи, че от 1 май до края на май ще се прави тестване на " Информационно обслужване " на медицинските произведения, с цел да се ревизира дали софтуерните компании могат да бъдат съвместими с функционалността на системата.

Председателят на Комисията по опазване на здравето Антон Тонев изрече мнение, че " няма надзор какво може да се употребява и не още веднъж за помощните средства за хората с увреждания и тези въпроси се преглеждат ". Като политическа система и депутати имаме съществено отношение към този въпрос - предложили са на НЗОК представители на Комисията по опазване на здравето да взе участие в процеса и да осведоми Народно събрание, да се премине безпроблемно през прехвърлянето, изключително на административен надзор.

Бившият шеф на " Пирогов " и народен представител от ГЕРБ Асен Балтов се спря също на листата на медицински произведения, който бил от 2008 година " Ще стане, каквото се случи с бежанците от Украйна - ще се случи същото и с отпущането на помощните средства и произведения ", планува той. НЗОК няма оповестена система за надзор, няма да има надзор, нито на компаниите, нито на изписващите такива средства, безапелационен е той.

Изказване направи и министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, който сподели, че от работната група излиза наяве, че са напреднали нещата. Министерство на здравеопазването оглавява група с представители на МТСП, в това число и на НЗОК. По думите му на експертно равнище се работи доста добре, а от междуведомствената група остава да се завършват текстове, и по наредбата, и по прекачване има увещание, че до края на седмицата ще са подготвени.

" Административният потенциал на НЗОК е стеснителен, има планувани щатни бройки в тази посока, би трябвало да се мисли в посока да се ускори, по този начин ще се усили резултатът от тази национална активност, текат много съществени финансови средства, които не стигат до нужния резултат, не може да се дават модерни медицински произведения, които хората заслужават. Списъците не са осъвременявани - във финансово, софтуерно отношение от много време, изясни той. Гьоков не чува терзания от хората с увреждания, нито от производителите, а от търговците на медицински произведения, които произтичат от обстоятелството, че ще се дават по нов ред, който е стеснителен за тях. Максимално доникъде на другата седмица ще има отчет на работната група по прекачване на медицински произведения от АСП към НЗОК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР