Срещата на върха за климата се открива в Кения, тъй като Африка изисква повече дума и финансиране

...
Повече от дузина държавни глави на африкански страни трябва да
Коментари Харесай

Повече от дузина държавни глави на африкански страни трябва да присъстват на първата африканска среща на върха за климата, тъй като континентът се стреми да отстоява по-силен глас на глобален екзистенциал проблем, за който допринася най-малко.

Правителството на президента на Кения Уилям Руто и Африканският съюз започнаха срещата в понеделник в Найроби, решени да упражнят по-голямо глобално влияние и да осигурят много повече финансиране и подкрепа.

„Много дълго време гледахме на това като на проблем. Има и огромни възможности“, каза Руто за климатичната криза, говорейки за икономически възможности за милиарди долари, нови финансови структури, огромното минерално богатство на Африка и идеала за споделен просперитет. „Ние не сме тук, за да каталогизираме оплакванията.“

И все пак на континента има известно разочарование от това, че се иска да се развиват по по-чисти начини от най-богатите страни в света, които отдавна произвеждат по-голямата част от емисиите, които нагряват климата, и да го правят, докато голяма част от подкрепата, която е обещан в Африка не се е появил.

„Това е нашето време“, каза Митика Мвенда от Панафриканския алианс за климатична справедливост пред събранието, като заяви, че годишният поток от помощ за климата на континента е една десета или по-малко от това, което е необходимо, и „част“ от бюджет на някои замърсяващи компании.

Повече от 83 милиарда долара финансиране за борба с климата бяха предоставени на по-бедните страни през 2020 г., което е 4 процента увеличение спрямо предходната година, но все още не достига годишната цел от 100 милиарда долара, поставена през 2009 г.

„Разполагаме с изобилие от чиста, възобновяема енергия и е жизненоважно да я използваме, за да захранваме бъдещия си просперитет. Но за да го отключи, Африка се нуждае от финансиране от страни, които са забогатели от нашите страдания“, каза Мохамед Адоу от Power Shift Africa преди срещата.

Междувременно кампанията на застъпническата група ONE предупреди в доклад, публикуван преди срещата на върха, че високите лихвени проценти и липсата на достатъчно капитал от органи като Световната банка са направили дълга все по-неустойчив за страните с ниски доходи и са задържали финансирането за така необходимите климатични решения.

„В допълнение към намалените здравни и социални разходи, това означава, че те не могат да впрегнат значителните си ресурси за предоставяне на решения за климата“, се казва в доклада.

Участници извън Африка включват пратеника на правителството на Съединените щати по въпросите на климата Джон Кери и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който каза, че ще разгледа финансите като една от „изпепеляващите несправедливости на климатичната криза“.

Видеоприветствието на Руто, пуснато преди срещата на върха, беше силно за засаждането на дървета, но не спомена решението на администрацията му тази година да вдигне дългогодишната забрана за търговска сеч, което разтревожи екологичните пазачи. Решението беше оспорено в съда, докато правителството казва, че само зрели дървета в държавни насаждения ще бъдат събрани.

„Когато една страна провежда конференция като нас, ние трябва да даваме пример“, каза Айзък Калуа, местен природозащитник.

Кения извлича 93 процента от енергията си от възобновяеми енергийни източници и е забранила пластмасовите торбички за еднократна употреба, но се бори с някои други щадящи климата адаптации.

Руто стигна до събитията в понеделник с малка електрическа кола, за разлика от обичайните правителствени конвои. Той се возеше по улици, освободени от понякога зле поддържани автобуси и микробуси, бълващи дим.

Въпреки огромния потенциал за слънчева и друга възобновяема енергия в Африка, близо 600 милиона души на континента нямат достъп до електричество. Други предизвикателства за Африка включват просто възможността да предотврати хиляди смъртни случаи и милиарди долари щети, които, подобно на самото изменение на климата, имат последици далеч отвъд континента.

„Когато апокалипсисът се случи, той ще се случи за всички нас“, предупреди Руто.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР