Повече от девет часа продължава поклонението пред Негово Светейшество патриарх

...
Повече от девет часа продължава поклонението пред Негово Светейшество патриарх
Коментари Харесай

Поклонението: Хиляди чакаха пред храма, за да се сбогуват с патриарх Неофит

Повече от девет часа продължава поклонението пред Негово Светейшество патриарх Неофит в патриаршеската катедрала.

Хиляди българи отдадоха респект и не престават да се стичат към катедралния храм „ Ал. Невски “, с цел да се поклонят и простят с патриарх Неофит.

От камбанарията на храм-паметника „ Св. Александър Невски “ е спуснат дълъг погребален байрак

Духовници отслужиха заупокойна молитва, а погребален камбанен звън огласяваше София през целия ден.
Много от миряните дефинираха патриарха като „ добър и непретенциозен човек “. И всички те смирено, с цвете в ръка, изчакаха реда си на опашката, с цел да кажат своето „ последно довиждане “.

Снимка: Антоан Златков

В съзнанието на всеки, пристигнал в храма, патриарх Неофит е заслужен нравствен лидер. Но за Щерьо Щерев той е и доста повече. Мъжът разказва Негово Светейшество като извънреден патриот и човек с богата просвета.

С него през годините Щерьо Щерев е разговарял на всевъзможни тематики. Запознали се преди повече от 30 години, когато вуйчото на Щерьо е митрополит на Ловчанска епархия.

Да бъде обединител – по този начин свещеникът разказа делото на Негово Светейшество

„ Много сърдечен човек, сияен, слънчев… Той обичаше България, народа, беше безрезервен, единствено хубави неща мога да кажа за него. Тъжно е, че такива хора си отиват “, сподели Щерьо.

Докато чака пред катедралата, Цецилия също се връща в спомените си и диалозите с дядо Неофит, когато той е бил диригент на софийски духовнически хор. „ говорихме си за духовни работи, за музика, за естетика. Прекрасен човек, тъпо, че си потегли рано “, отбелязва дамата.

Снимка: Ладислав Цветков

За други на опашката пред патриаршеската катедрала Негово Светейшество е индивидът, с който споделят една рождена дата. „ С него сме на една дата, на един месец и на една година родени. Никога не сме чули да увеличи звук, да се отнесе не както би трябвало, даже когато му споделих, че сме на една дата и защитата ми сподели да се махна, той ми задържа ръката, с цел да чуе всичко, което желаех да му кажа “, споделя Антоан.

Десетки миряни чакат на опашка, с цел да се поклонят пред Негово Светейшество

За други Неофит бил другар от детството.

„ Аз с него съм израснал, дружно сме играли мач, той играеше галантно. И тъй като беше по-висок, аз му крещя: „ Абе, Симе, смъкна малко топката “. Хранил съм се в техния дом. Той споделяше: „ Ела да се храниш в нас “. Майка му и татко му бяха благородни хора, доста положителни. Преди да стане патриарх, аз му споделих: „ Дедо Неофит, ти си идващия патриарх “ и той ми отвърна: „ А, Давидко, има доста преди мен “. Толкова непретенциозен и прелестен човек беше “, споделя Давидко Евтимов.

На другите църкви е изпратен и редът за опелото, посочи наместник-председателят на БПЦ

Заупокойната молитва възглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с духовници от цялата страна.

В Патриаршеската катедрала свещеници от Софийска епархия през целия ден четоха светото Евангелие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР