Повече от 50 държавни и правителствени ръководители ще представят визията

...
Повече от 50 държавни и правителствени ръководители ще представят визията
Коментари Харесай

Над 50 световни лидери ще говорят за глобалното затопляне през днешния ден

Повече от 50 държавни и държавни ръководители ще показват визията си за справяне с световното стопляне във вторник по време на втория и финален ден от 26-ата конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата COP26 в Глазгоу.

Според програмата сутринта изявления ще създадат принцът на Монако Албер II, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Аржентина Алберто Фернандес, министър-председателят на Дания Мете Фредериксен, президентът на Колумбия Иван Дуке, и президента на Армения - Армен Саркисян. В заключителната част на срещата на върха думата ще бъде дадена и на президента на Финландия Саули Нинесто и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

Преговарящите по климата национални делегации ще работят в Глазгоу до 12 ноември – на този ден се чака публикуването на окончателните документи на конференцията.

Дневният ред на срещата не прави усещане на деятелите за климата, които започнаха огромни, само че мирни митинги по улиците на Глазгоу доста преди конференцията. Шведската студентка, която дойде в Шотландия в неделя и се трансформира в икона на митингите против климата през последните години, взе интензивно присъединяване в тях и приказва със своите поддръжници в понеделник, заявявайки, че политиците по принцип не са в положение да се оправят с казуса с изменението на климата на Земята и постигането на решителна смяна.

Конференцията ще продължи до 12 ноември, а главният й съставен елемент след приключването на политическите изказвания ще бъдат интензивни договаряния сред специалисти от разнообразни страни и събития в коридорите на COP26. В най-големия град в Шотландия страните по конвенцията след няколко несполучливи опита още веднъж ще се опитат да се спогодят за разпоредбите за използване на Парижкото съглашение. Освен това участниците в конференцията разискват проекти за адаптиране към последствията от изменението на климата, които към този момент не могат да бъдат предотвратени, написа БГНЕС.

Списание Nature разгласява анкета, съгласно която към 60% от представителите на Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата признаха, че не имат вяра в сполучливото привършване на договарянията за климата в Глазгоу и цялостното осъществяване на създадените съглашения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР