Повече от 400 доброволци от София и Пловдив се включиха

...
Повече от 400 доброволци от София и Пловдив се включиха
Коментари Харесай

Над 400 доброволци се включиха в мащабния проект „Геномът на България“

Повече от 400 доброволци от София и Пловдив се включиха в пилотната фаза на огромния план „ Геномът на България “, който се осъществя от медицинските университети в двата града и Европейската научна инфраструктура за биобанкиране .

Информацията от плана ще се употребява в научни проучвания , свързани с генетични болести, като редки заболявания, рак, чести обществено значими болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни болести и даже инфекциозни заболявания. С присъединяване си в него нашата страна ще се подреди измежду страните, ползващи последните постижения на международната просвета .

От събраните безусловно непринудено кръвни проби ще бъде изолирана ДНК , която да бъде прочетена напълно (пълно геномно секвениране), с цел да се открият всички вариации в генома на участниците. Това ще помогне за оформяне на груповия български геном, като в първия стадий се възнамерява да се изследват общо 1000 пълнолетни български жители .  

Доброволците в плана „ Геномът на България “ действително оказват помощ за развиването на медицината у нас и в Европа. Чрез него ще се изследва по какъв начин ДНК-то ни въздейства на нашето здраве , какъв е рискът от развиване на другите генетични болести, кои разновидности в нашия геном дефинират по какъв начин българите усвояват разнообразни медикаменти , към какви болести сме по-предразположени и към кои имаме вродена резистентност, кои лечения биха били ефикасни при всеки участник и кои – не толкоз. 

Българският екип на самодейността включва учени от Медицински университет-София и Медицински университет-Пловдив. Биологичен материал от доброволците се събира в лабораториите на двата университета, а Центърът по молекулна медицина към МУ-София ще извърши геномното секвениране (пълно разчитане на генома), обработка и предпазване на данните. Конфиденциалността е обезпечена , като данните ще бъдат закодирани и съхранявани при най-високо равнище на сигурност.

Очаква се по-късно през тази година, след утвърждение от Европейска комисия, България да се включи пълноценно и в огромния план „ Геномът на Европа “, за който ще е нужно да се съберат генетичните данни на 6500 пълнолетни български жители от всички географски региони на България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР