Повече от 40 държави, сред които и България, излязоха с

...
Повече от 40 държави, сред които и България, излязоха с
Коментари Харесай

Над 40 държави са против Русия да използва спорта, за да "легитимира" войната в Украйна

Повече от 40 страни, измежду които и България, излязоха с групово изказване, в което упорстват, че на Русия " не би трябвало да се разрешава да употребява спорта, с цел да легитимира противозаконната си и непровокирана.

Изявлението беше показано на седмото издание на Международната конференция на министрите и висшите чиновници, отговарящи за физическото образование и спорта (MINEPS VII). Проявата е в столицата на Азербайджан - Баку.

Сред 41-те политически фигури, подписали изказването, в което спортната общественост се приканва да помогне за възобновяване на спортната инфраструктура на Украйна, са и публични представители на страните домакини на олимпийските игри в Париж през 2024 година, Милано и Кортина през 2026 година, както и Бризбейн през 2032 година

Държавният секретар за младежта и спорта на Андора Алиан Кабанес Галиан прочете изказването, в което се акцентира, че 317 спортисти и треньори от Украйна са били убити, а 363 спортни уреди са били разрушени или развалени, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия през февруари предходната година.

Сред тях са олимпийският подготвителен център в Чернигов и ледената сцена " Алтаир " в Дружковка.

" Тази непровокирана нападателна война, водена от Русия, опустоши инфраструктурата, която не би могла да обезпечи физическо образование и спорт в цяла Украйна и която способства за благосъстоянието на украинския народ ", се споделя в изказването.

" Младите хора видяха, че достъпът им до спорт и физическо образование е нарушен или пресечен заради войната, водена от Русия. "

MINEPS VII беше проведен за страните членки на ЮНЕСКО да се причислят към алианса " Fit for Life ", който се стреми да форсира възобновяване от пандемията COVID-19 посредством възстановяване на благосъстоянието на младежите от целия свят.

Подписалите груповото изказване настояват, че войната ще аргументи " дълготрайни последствия " за тяхното психическо и физическо здраве.

" Не би трябвало да се разрешава на Русия да употребява спорта, с цел да легитимира своята противозаконна и непровокирана война против Украйна, а Беларус не би трябвало да може да употребява спорта, с цел да оправдае своето съучастничество. Русия би трябвало да спре нападенията си против Украйна и да изтегли военните си елементи и съоръжение от цялата украинска територия в границите на интернационално приетите граници, в това число териториалните ѝ води ", прибавят подписалите 41 страни.

През март Международният олимпийски комитет (МОК) постанови, че на спортистите от двете страни би трябвало да бъде позволено да се състезават като неутрални, при изискване че не поддържат войната и не са свързани с военните.

Президентът на МОК Томас Бах преди този момент жигосах държавните управления, които се опълчват на позицията на МОК, като " почтени за жалост " и съобщи, че тя съставлява " междинна позиция " поради рецензиите от страна на Русия и Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР