Повече от 330 вида диви животни по света са замърсени

...
Повече от 330 вида диви животни по света са замърсени
Коментари Харесай

Стряскаща новина, засягаща над 330 вида диви животни по света

Повече от 330 типа диви животни по света са нечисти с необятно употребявани химикали, известни като " безконечни химикали " (PFAS). Това демонстрира нов разбор, който изследва следите от синтетичните химикали в животни във всеки един континент като се изключи Антарктика.

Докладът е оповестен в сряда от организацията с нестопанска цел Environmental Working Group. Анализът преглежда негативното влияние на замърсяването с PFAS върху човешкото здраве.

Синтетичните PFAS съединения са известни като " безконечни химикали ", тъй като не се разграждат и по този метод могат да останат вечно във въздуха, почвата, водата и в телата на хората и животните. Тези химикали се употребяват необятно от 40-те години на предишния век в промишленото произвеждане и за производството на артикули за незалепващи съдове.

При хората излагането на PFAS химикали може да докара до заболяване на щитовидната жлеза, висок холестерол, неплодородие, раждане на новородени с ниско тегло, угнетяване на имунната система и нараснал риск от някои типове рак, в това число рак на бъбреците и рак на черния дроб.

Хората могат да влязат в контакт с този тип съединения, като пият нечиста вода, ядат храна, отгледана или уловена покрай нечисто място, предава bTV.

Проучвания за биомониторинг, извършени от Центровете за надзор и предварителна защита на болести през 1999 година, демонстрират следи от PFAS химикали в кръвта на по-голямата част от популацията на Съединени американски щати. Анализът в този момент откри повече от 120 типа PFAS съединения в животни, измежду които и такива, които са застрашени от изгубване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР