Повече от 27% от бизнесите у нас планират да инвестират

...
Повече от 27% от бизнесите у нас планират да инвестират
Коментари Харесай

Над четвърт от фирмите у нас вече използват AI


Повече от 27% от бизнесите у нас възнамеряват да влагат в AI в околните три години (снимка: CC0 Public Domain)

Над една четвърт от компаниите у нас заявяват, че към този момент употребяват изкуствен интелект в бизнес-процесите си, съгласно резултатите от онлайн допитване до членовете на БСК, целящо да откри готовността на бизнеса да се възползва от опциите на изкуствения разсъдък (AI).

Други 27,5% от компаниите у нас възнамеряват да влагат в AI в околните три години, съгласно анкетата. За съпоставяне, в световен мащаб към 80% от организациите възнамеряват да влагат или да усилят вложенията си в AI в идните няколко години, съгласно проучване на EY, оповестено през април.

За 18,3% от предприятията у нас въвеждането на изкуствен интелект в бизнес-процесите е прекомерно скъпо, разкрива още изследването на БСК. Това наблюдаване се споделя и от редица анализатори в международен мащаб, които предизвестяват, че внедряването на AI в бизнеса е изправено пред преграда – високата цена.
още по темата
Все отново е налице вярата, че този феномен е характерен за ранния стадий на всяка нова технология и че с течение на времето цената на притежаването на AI за бизнес-процесите ще се възстановява.

18,3% от запитаните български компании пък настояват, че бизнесът им няма потребност от решения с изкуствен интелект. Всяка десета компания се колебае дали въобще да влага в AI решения.

Проучването е осъществено от център „ Външноикономическо съдействие “ към БСК в интервала 1-30 юни 2023 година като онлайн допитване. В него са взели участие над 150 експортно-ориентирани дребни и междинни предприятия от разнообразни браншове на стопанската система, включително храни, електроника, осведомителни технологии, търговия и услуги.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР