Повече от 2/3 от нашите сънародници не искат участие на

...
Повече от 2/3 от нашите сънародници не искат участие на
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Да се направи референдум за изпращането на оръжия в Украйна

Повече от 2/3 от нашите сънародници не желаят присъединяване на България във военния спор сред Русия и Украйна. Това разяснява в " Още от деня " депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов.

„ Българска социалистическа партия бяхме безапелационни да няма наш представител в делегацията в Киев. Позицията е пределно ясна – не желаеме да се дава военна помощ, муниции и всичко, обвързвано с директно нахлуване в друга сфера, която става прекомерно рискова за страната ни “, изясни Гуцанов.

„ Повече от 2/3 от нашите сънародници не желаят наше присъединяване във военния спор сред Русия и Украйна. Ако може да се приказва, че това е спор единствено сред Русия и Украйна. По-скоро на територията на Украйна има различен, по-глобален спор, който от една страна е Русия и зад нея Китай, а от друга – Съединени американски щати. Ако приказваме за целия световен развой, той е доста по-сложен от това, което наподобява на пръв взор “, добави той.

Подчерта, че е за разговор и спокойно решение на спора.

„ Трябва да има разговор по всички вероятни параметри, а не да се стига до предоставяне на военна помощ и ескалация “.

Той съобщи, че Българска социалистическа партия ясно е определила своя цивилизационен избор, когато при президент, определен от левицата, е подписан договорът за влизането в НАТО, а при тяхно ръководство е станало подписването за влизането в Европейски Съюз. И предложи референдум за това дали да се даде или да не се даде оръжие на Украйна.

„ Пределно ясно е какво е правила Българска социалистическа партия в тези години и никой не може да ни упрекна. Но тогава, когато огромна част от българските жители не желаят такова присъединяване, дано да се направи референдум. Такова гласоподаване в Народното събрание се случва доста рядко. Нека българските жители да кажат: да се даде или да не се даде оръжие на Украйна.Точно те са тези, които би трябвало да кажат какво желаят “, сподели Гуцанов.

Той сложи редица въпроси към ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов: Защо в Чирен, по време на цялото негово ръководство, не се стигна до увеличение потенциала на газохранилището и за какво гразохранилището в Галата е затопено и обещано от неговото държавно управление на частна компания, с цел да бъдат изпомпани и последните 300 млн. куб. метра газ?

Ние можехме, в случай че имаше мъдро ръководство по времето на Борисов, да имаме един запас от 3,5 милиарда газ на склад. До огромна степен енергийната рецесия, която ние заварихме, беше с помощта на него и на закони, одобрявани от болшинството на ГЕРБ, акцентира Гуцанов.

Москва пази техните си ползи, ние пазиме нашите си ползи. И би трябвало да се откри допирната точка. Трябва да намерим метод да бъдат възобновени доставките на газ. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо да има подписан контракт, тъй че да има сигурност за страната и за стопанската система. Най-икономически преференциалното на този стадий е доставката на съветски газ, сподели още Борислав Гуцанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР