Повече от 15 години къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина

...
Повече от 15 години къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина
Коментари Харесай

Какво ще е бъдещето на столичния басейн Мария Луиза?


Повече от 15 години къпалнята „ Мария Луиза “ в Борисовата градина в София е изоставена и тъне в съсипия.

Днес акционерно сдружение „ Парк Мария Луиза “, което е притежател на комплекса дружно с общината, разгласи проекти за цялостно възобновяване на басейна.

Инвеститорите дават обещание да няма в допълнение строителство, като жилищни здания или офиси, каквито опасения имаше през годините. Не се планува и строителството на паркинги, а достъпът до комплекса ще става с градски превоз.

„ Най-важното е да запазим плувния комплекс като подобен. Да използваме този размер, който виждате и който не виждате “, изясни архитектът Невена Русева.

По-съществени промени не се възнамеряват, като само ще бъде отстранен 10-метровият басейн, а на негово място ще бъде изработен изцяло нов, закрит басейн.

„ Има доста рискови уреди, които би трябвало да бъдат отстранени или сменени с по-добри други възможности. Добре е да има също закрит плувен басейн, с цел да може да работи целогодишно “, изясни още Невена Русева.

През предходната седмица в рамките на парцела е открит минерален извор, който е съществувал в документите, само че до момента не му е обърнато внимание. Архитектът се надява неговото положение да позволи минералният извор да се употребява за изгодите на обществото.

Под басейните, на две равнища подземен, се намират техническите пространства с помпени станции. Идеята на вложителите е някои от пространствата да имат и други функционалности – СПА зони или фитнеси.

Разходете се в подземията на къпалнята:

Следващата седмица вложителите ще внесат заявление за издаване на виза за планиране, която е нужна за започване на планови и строителни действия.

От общината към момента не са коментирали тематиката, само че се чака това да се случи, когато вложителят публично внесе настояването за позволение.

История на къпалнята "Мария Луиза "

Къпалнята е съществувала сред 1938 до 1983 година Проектирана е от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Тя доста бързо се трансформира в център на публичния живот в столицата през летните месеци. С потенциал 5000 души, четири басейна, кафе-ресторанти, просторни тераси и зеленина, къпалнята е представлявала упорит и впечатляващ план.

Заради упоритостите на страната в комплекса да се организира Европейско състезание по плувни спортове, за което България е била определена за хазаин през 1983 година, е взето решение да се унищожи съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до през днешния ден. Срокът за построяването на новите уреди бил доста дребен. За една-две години е трябвало да се направи новият комплекс, който се оказва, че не дава отговор на условията.

Въпреки големите старания Европейското състезание се организира в комплекса „ Червено знаме “. Това води до оставянето на комплекса в недовършен тип. Дейностите по строителството тогава са се случвали доста бързо и няма непокътната архивна документи на къпалнята.

През идващите години се построяват трибуни и кула за скокове за оборудването да се трансформира в подготвително за федерацията по плуване. След 1989 година потенциалът на комплекса понижава, последователно той бива безстопанствен, качеството на услугата се утежнява, посещаемостта понижава, а през 2005 година къпалнята "Мария Луиза " дефинитивно е затворена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР