Повече от 130 000 души са диагностицирани с вируса ХИВ

...
Повече от 130 000 души са диагностицирани с вируса ХИВ
Коментари Харесай

Намаляват случаите на заразени със СПИН в Западна Европа

Повече от 130 000 души са диагностицирани с вируса ХИВ предходната година в Източна Европа - най-високият растеж за района до момента, до момента в който броят на новите инфектирани в Западна Европа понижава, оповестиха Ройтерс и ДПА.

Почти 159 000 нови случаи на болест с ХИВ са обявени в Европа през 2017 година, показва отчетът на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и на Световната здравна организация, публикуван по отношение на идния Световен ден за битка със СПИН на 1 декември. От новите случаи 75 % са в Русия и Украйна.

Заразените с ХИВ в 53-те страни, попадащи в Европейския район на Световната здравна организация, са над два милиона души.

Напоследък броят на новите случаи е относително невисок, само че късната диагноза остава проблем. Всеки втори новодиагностициран инфектиран към този момент е в напреднал етап. Един от пет инфектирани пък не знае това. Затова здравните организации приканиха за повече проучвания за разкриване на вируса ХИВ.

В европейския район ХИВ поразява доста повече мъже - 70 % от новите диагнози на ХИВ за 2017 година Положителното развиване за Европа е, че понижават случаите на болест сред хомосексуалните мъже.

Общите трендове демонстрират, че Европейският район няма да извърши поставената от Организация на обединените нации цел за елиминиране на ХИВ/СПИН до 2030 година

От началото на епидемията от СПИН през 80-те години на предишния век повече от 77 милиона души по света са се заразили с вируса ХИВ. Почти половината от тях - 35,4 милиона души са умряли от СПИН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР