Повече от 120 години дворецът Матилд се издига над моста

...
Повече от 120 години дворецът Матилд се издига над моста
Коментари Харесай

Дворецът, превърнат в петзвезден хотел и включен в списъка на ЮНЕСКО

Повече от 120 години дворецът Матилд се издига над моста Елизабет и посреща пресичащите река Дунав от Буда до Пеща – двете елементи на унгарската столица. Построен през 1902 година, когато Австро-Унгарската империя е стопански мощна, дворецът е повдигнат като знак на мощ и триумф. От златната си ера при започване на XX в. до наши дни Матилд е място, където хората идват, с цел да се потопят в блясъка на първокласната конюнктура, споделя CNN.

Преди империята да се разпадне през 1918 година, богатите кралските особи и известните хора в Европа се стичали тук, с цел да поддържат връзка в публичното кафене на двореца, което по това време е било звезда на известната унгарска кафе просвета. Но макар че оцелява през двете международни войни и се радва на Ренесанс през 50-те години на ХХ век, дворецът Матилд запада по време на комунистическото ръководство, а опитите за възобновление в постсъветската ера, по този начин и не съумяват да възвърнат предходната му популярност.

След петгодишна промяна, ръководена от световноизвестната интериорна дизайнерка Мария Вафиадис и локалните архитекти Пул Антал и Петер Дайка, дворецът Матилд още веднъж възстановява статута си на перла на обществената сцена в Будапеща. През 2021 година той още веднъж отваря порти като първокласен петзвезден хотел със 130 стаи – Matild Palace, A Luxury Collection Hotel с марката Marriott, отбелязвайки най-новата глава в своята богата и динамична история.
Символ на един нов град
Историята на двореца Матилд стартира в края на XIX в., когато живеещата в Унгария ерцхерцогиня на Австрия принцеса Мария Клотилда Сакскобургготска упорства да внесе в страната западноевропейската просвета на Бел епок. Тя поръчва дворецът Матилд и постройката Klotild Palace да се повдигнат от двете страни на входа откъм Пеща на новопостроения мост Елизабет над Дунав. В Матилд се обитават частни жилища, а на долния етаж има известно кафене.

Дворецът Матилд е бил един от най-важните, емблематични дворци в центъра на Пеща ", споделя професор Йожеф Ласловски, шеф на програмата за проучване на културното завещание в Централноевропейския университет.

Според Ласловски той е бил възприеман като знак на сливането през 1873 година на три градски центъра - Буда, Пеща и Обуда - в един нов град.

" В резултат на това бързо градско развиване в края на XIX в. се появява нов огромен, вселенски град, като в този интервал са основани нови булеварди и улици, както и впечатляващи публични здания и дворци ", добави Ласловски.

Завършен през 1902 година, по проектите на архитектите Флорис Корб и Калман Гиергл, дворецът Матилд бързо се трансформира в атракцията на Будапеща. Кралски особи, президенти, министър-председатели и даже интернационалните звезди са постоянни гости. Посрещали ги освен интериори със комплицирана керамика на Zsolnay, само че и зашеметяващи витражи на известния маджарски художник Микса Рот.

Новаторските техники, употребявани при първичното строителство на двореца, са измежду първите, които могат да се видят в Унгария. Желязната структура, украсена с издълбани камъни, е удостоверение за архитектурната досетливост на това време.

Компанията Otis Elevator Company конфигурира в двореца Матилд първата асансьорна система в Унгария. Имотът включва и деликатни корнизи и творби на изкуството, направени от редица локални занаятчии. Всички те са реставрирани с обич и пресъздадени от майстори в днешния първокласен петзвезден хотел Matild Palace.
Култура на кафенето
" През последните две десетилетия са правени разнообразни опити за пресъздаване на великолепието на истинската постройка и на кафенето. Това обаче се реализира едвам през последните пет години след построяването на хотел Matild Palace, който върна на постройката първичния ѝ искра ", споделя Ласловски.

По този метод тя съставлява неповторим образец за строително завещание, както и за нематериално завещание, и един от най-хубавите образци за културата на кафенетата в Будапеща ", добави той.

След опустошенията на Първата и Втората международна война, чиято кулминационна точка е обсадата на Будапеща през 1944-1945 година, именитото кафене Belvárosi Kávéház, ситуирано в двореца Матилд, остава отворено и става хазаин на всемирски персони, художници и писатели.

След войната дворецът Матилд е реставриран през 1956 година, което съответствува с Унгарската гражданска война. Повторното отваряне на кафенето на двореца по това време е знак на новото начало, заричане за вяра и обновяване за жителите на Будапеща. Кафенето още веднъж се трансформира в център на активност, а дворецът бързо стартира да се употребява пълноценно, въпреки и под по-строг надзор.

В резултат на смяната на комунистическата система кафенето е национализирано и това е началото на дълъг интервал, в който постройката намира разнообразни функционалности ", твърди Ласловски и прибавя, че тези нови функционалности постоянно са довеждали до занемаряване на архитектурните и художествените полезности на постройката и са унищожили нейната кафе просвета.

" Кафенето е било да вземем за пример студентска трапезария, а по-късно и нощен клуб, като са били направени обилни промени в декорацията, без да се възвръща истинският архитектурен дизайн ", добави той.

Дори и това не е било задоволително, с цел да се подкопае изцяло неудържимата грациозност на двореца Матилд. Като доказателство за устойчивостта на този исторически архитектурен шедьовър и най-много на унгарския дух, през 1977 година дворецът е подложен под закрилата на ЮНЕСКО. През 1984 година, след следващата огромна реорганизация, Belvárosi Kávéház отваря порти с ново име - Lidó.

По това време Lidó се трансформира в освен това от кафене за жителите на Будапеща. То се трансформира в културен център, предлагащ фолклорно шоу с танци и музика, както и джаз онлайн, кабаретни представления и други занимания.
Трансформация за 80 млн. $
С навлизането на Унгария в новото хилядолетие дворецът Матилд продължава да се приспособява и развива в крайник с времето. Lidó също се трансформира. Първоначално е дискотека, след това казино, а в този момент е Matild Café & Cabaret, което е реставрирано с обич, с цел да отдаде респект на времето на Belvarosi Kávéház.

Най-забележителната промяна обаче се случва през 2017 година, когато стартира огромен план за възобновяване на стойност 80 млн. $, с цел да се трансформира Matild Palace в първокласен хотел.

По време на обновяването и реконструкцията на двореца проектантите и притежателите обърнаха изключително внимание на възобновяване на историческите пространства в първичния им тип, пресъздавайки атмосферата отпреди 120 години ", съобщи Петер Дайка, един от архитектите, стоящи зад последните планове за възобновяване на двореца Матилд.

" Тази атмосфера е душата на постройката и нейното опазване също беше доста значимо за концепцията на хотела и за описа за интериорния дизайн. Особено внимание е обърнато на запазването на историческата й целокупност ", добави той.

Днес Matild Palace е възобновен в първичното си великолепие, като фасадата, пасажът, стълбищата, интериорът и историческото кафене са върнати към първичната си грациозност от Бел епок.

" От самото начало искахме да върнем тази емблематична постройка на жителите на оживената унгарска столица. Всички наши заведения за хранене, несъмнено, са отворени освен за гостите на хотела, само че и за посетителите и локалните поданици ", споделя Селим Олмез, основен управител на Matild Palace a Luxury Collection Hotel.

Всички стаи за посетители - с неповторими и деликатни елементи, като да вземем за пример табла с унгарска ръчна направа, паркет в маджарски жанр с дизайн на рибена кост и творби на изкуството, препращащи към литературата на Будапеща - са проектирани в чест на нашето необикновено богато минало ", добави той.

В знак на респект към корените на двореца Матилд, най-луксозните стаи в хотела са наречени Кралски апартамент " Мария Клотилд ", което отразява унгарското изписване на името на ерцхерцогинята. Отличеният с награди апартамент разполага с кристални полилеи, ръчно направени стъклени мозайки и мебели по поръчка - от облицовани с мрамор електрически камини до позлатени бани. Олмез подчертава, че хотелът се пробва да означи и смисъла на кафенето на двореца като средище за другарство на актьори през годините.

Сега в кафенето са изложени артефакти, архивни фотоси и творби на изкуството, свързани с предишното му като леговище на създателите в Будапеща, а извън е сложена скулптура на известния маджарски публицист Гюла Круди - постоянен клиент на Belvárosi Kávéház.

Процъфтяващата просвета на кафенетата може да притегли както туристи, по този начин и локални поданици. Хората, които се интересуват от история, изкуство или просто от неповторимо обществено прекарване, могат да бъдат привлечени в двореца поради кафенетата, а това може да насърчи общността и общественото взаимоотношение ", споделя Олмез.

" Стремим се да осигурим освен гастрономическо, само че и просветително и потапящо прекарване за нашите посетители в кафенето - място, където хората могат да се срещат, да разискват и да вземат участие в смислени диалози, тъкмо както може би е било в предишното ", изясни той.

Ето и другите забележителности на двореца:

Spago by Wolfgang Puck

Spago by Wolfgang Puck предлага актуален взор към обичайна унгарска кухня, както и локални версии на присъщите калифорнийски ястия на Пак, с които той дебютира в Бевърли Хилс.

The Duchess в двореца

The Duchess е оповестена за " загадка библиотека " за алкохол, скрита високо над покривите на Будапеща. Този първокласен бар в градината, с прелестна панорама към града, е въодушевен от ерцхерцогинята, за която се твърди, че е поискала скришен бар, когато дворецът е бил пуснат в употреба през 1884 година

Кафене и кабаре Matild

Двуетажното Matild Café & Cabaret в жанр Бел епок е преобразено в многолюден, само че изтънчен празненство център за целия град. Кабаретните спектакли се организират на  хидравлично повдигната сцена, която е открита в центъра на помещението по време на огромния план за ремонт на хотела.

Спа център Swan

Спа центърът Swan Spa в Matild Palace е един от най-очарователните бутикови спа центрове в Будапеща. Той предлага турско-унгарска баня, въодушевена от термалната терапия и ритуалите на хамама.

Апартаментите в Matild Palace

Matild Palace предлага на посетителите избор от 111 първокласни петзвездни стаи за посетители и 19 жилището. Има четири категории стаи за посетители, всяка от които е въодушевена от екстравагантния метод на живот на херцогинята. Повечето стаи разкриват спираща дъха панорама към Будапеща.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР