Повече от 11 милиона украински бежанци са избягали в Полша

...
Повече от 11 милиона украински бежанци са избягали в Полша
Коментари Харесай

Какво става, 400 хил. избягаха от Украйна за седмица

Повече от 11 милиона украински бежанци са избягали в Полша след нахлуването на Русия през февруари 2022 година, разгласи полското посланичество в Европейски Съюз във вторник, предава Си Ен Ен.

Около 87% от миналите границата са дами и деца.



В началото на април Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че малко над 10,6 милиона души са минали границата. Това значи, че близо 400 000 души са пътували от Украйна за Полша единствено през последната седмица.

Понастоящем повече от 1,5 милиона украински бежанци живеят в Полша и повече от 3,5 милиона украински бежанци, са открити в други страни от Европейския съюз.

„ Всички, които бягат от войната, ще намерят заслон и цялата нужна помощ в Полша ”, добави полското посланичество в Европейски Съюз.

Данните на Организация на обединените нации сочат, че от началото на съветската инвазия над 20 милиона души са напуснали Украйна, само че и милиони са се завърнали назад.



Като бежанци с непрекъснат или краткотраен статут на отбрана са регистрирани над 13 милиона украински жители. Това число включва и близо 3 милиона, намиращи се в Русия, част тях, по информация на организацията „ Хюман райтс уоч ”, отведени принудително. Освен това в него влизат и разселените поради спора в самата Украйна.

Преди съветската инвазия украинското население възлизаше на близо 44 милиона души, като сега, съгласно прогнозните данни на Организация на обединените нации, то е под 37 милиона души.

Today, the number of persons who have crossed the
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР