Повече медици, които са ангажирани на първа линия в борбата

...
Повече медици, които са ангажирани на първа линия в борбата
Коментари Харесай

Повече медици ще получават 1000 лева за първа линия в най-натоварените болници

Повече медици, които са ангажирани на първа линия в битката с Covid-19, ще получават бонуси от 1000 лева над заплатата месечно в най-натоварените лечебни заведения. Това планува смяна в методиката, по която се изплащат парите за първа линия, призната от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според методиката броят на лекарите, сестрите, лаборантите, санитарите и другия личен състав, които получават по 1000 лв. над заплатата, зависи от броя на лекуваните пациенти с Covid-19 през месеца. В момента сред 40 и 400 души личен състав в едно лечебно заведение могат да получават спомагателни средства. Максимум 400 души личен състав в дадена болница можеше да получава по 1000 лв., в случай че са лекували над 400 пациента за месеца. С поправката при над 400 пациенти с Covid-19 за месеца, по 1000 лв. ще може да получат до 600 души от личния състав.

Кои да са фрагментите, които да получат спомагателни пари, взема решение шефът на лечебното заведение съгласно спецификата на работата в него.

Според плановете на НЗОК единствено 4 – 5 от най-натоварените лечебни заведения в страната ще могат да разпределят по 1000 лв. на 600 души от личния състав си. В момента НЗОК заплаща средномесечно по това перо 38 млн. лева С новата стъпка ще заплаща към 50 млн. лв..

Първите средства по променената методика ще се изплатят през април за осъществена активност през месец март.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР