Повърхността на смартфоните съдържа огромно количество вредни вешества(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Смартфоните са основни източници на алергени и токсини, как да ги чистим?


Повърхността на смарт телефоните съдържа голямо количество нездравословни вешества
(снимка: CC0 Public Domain)

Днес е мъчно да забележим човек без телефон в ръцете, само че не всеки почиства постоянно мобилното си устройство. А по неговата повърхнина се натрупва голямо количество нездравословни субстанции. 

Скорошно проучване на Aмериканския лицей по алергии, астма и имунология демонстрира, че смарт телефоните са способни да натрупват нездравословни субстанции от околната среда и да въздействат отрицателно на човешкото здраве. Анализираните устройства са имали нараснали равнища на алергени от котки и кучета, както и β-D глюкани (BDG) и ендотоксин.

„ Смартфоните демонстрират нараснали и променливи равнища на BDG и ендотоксин, а алергени на котки и кучета са открити в смарт телефони на притежатели на домашни любимци. BDGs се намират в клетъчните стени на гъбичките и в доста среди и повърхности, които предизвикват хронични респираторни признаци и раздразнение – това прави BDG непрекъснат маркер за проблематични проучвания на плесени. Ендотоксинът е мощен инфекциозен сътрудник и маркер за влияние на грам-отрицателни бактерии “, споделят учените.

Изследването показва въздействието на инхалаторните алергени и молекули, които провокират вродени имунни реакции. В случай, че имате астма или алергии, учените предлагат да почиствате електронните си устройства допустимо най-често.

Как да почистите телефона си от отрови

За да отговорят на този въпрос, учените основават модели на телефони със същия размер и с идентично покритие като същинските. Като част от теста те избърсват предната повърхнина на модела с електростатични кърпички, напоени с разнообразни химикали. След това вземат проби от устройствата, употребявани от 15 доброволци и още веднъж мерят равнището на алергени, BDG и ендотоксин във всяка проба.

Оказва се, че комбинацията хлорхексидин + цетилпиридиний е най-ефективна за понижаване на равнищата на BDG и ендотоксини върху повърхността на смарт телефона, до момента в който двойката бензилбензоат + танинова киселина е най-ефективна за понижаване на равнищата на алергени от домашни любимци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР