Потвърдена е смъртта на най-малко 190 души в Малави, след

...
Потвърдена е смъртта на най-малко 190 души в Малави, след
Коментари Харесай

Малави обяви бедствено положение заради бурята Фреди: Близо 200 души са загинали

Потвърдена е гибелта на минимум 190 души в Малави , откакто тропическата стихия Фреди връхлетя южната част на Африка за повторно в границите на един месец. Огромни количества мръсна, кафява вода се стичат в кварталите и опустошават домовете на локалните хора. В комерсиалния център на Малави, Блантайр , са регистрирани най-вече смъртни случаи 158 души , от които 36 са починали поради свлачище .

Правителството разгласи бедствено състояние в 10 южни окръга , които са най-силно наранени от бурята. Спасителните екипи са претрупани и употребяват лопати, с цел да открият затрупани от калта оживели.

„ Има реки, които преливат, хора, които са отнесени от течащи води, и здания, които се срутват “, съобщи пред BBC представителят на полицията Питър Калая .

Правителствената организация за битка с бедствията заяви, че броят на починалите е повишен от 99 души , регистрирани през вчерашния ден, на 190 души , а към 584 души са ранени . Изявлението гласи още, че над 20 00 души са били наложително разселени , а други 37 към момента са в неопределеност .

Медицински чиновници на основната болница в Блантайр обявиха, че изпитват усложнения да се оправят с големия брой ранени и починали , които одобряват. Те приканиха фамилиите на починалите да приберат труповете им, защото в болничната морга към този момент няма място.

Очаква се броят на жертвите да нарасне още , защото някои региони остават откъснати от света поради непрестанните проливни дъждове и мощния вятър. Съобщава се още, че бурята е нанесла вреди върху електроснабдяването в Малави , като в множеството елементи на страната се следи дълготрайно спиране на услугата. Националната електрическа компания осведоми, че не е в положение да пусне в деяние водноелектрическата си централа, защото тя е затрупана с парчета.

Най-тежко наранени обаче са гъсто обитаемоте небогати общности , живеещи в кирпичени къщи. Някои от тези къщи са се срутили при наводненията, а други са били изцяло отнесени. Срутването на пътища и мостове е затруднило съществено избавителните интервенции, а хеликоптерите също не са могли да бъдат употребявани поради проливните дъждове и мощния вятър.

Организация на обединените нации и други организации предизвестиха, бедствената обстановка може да изостри епидемията от холера – една от най-тежките рецесии в публичното опазване на здравето в Малави от години насам. Междувременно държавното управление прикани за помощ за десетките хиляди хора, които са останали без храна и заслон.

Според Световната метеорологична организация Фреди е най-мощният тропически циклон в историята и може да се окаже и най-продължителният . В неделя бурята връхлетя Мозамбик за повторно в границите на по-малко от месец, като преди този момент връхлетя островната страна Мадагаскар в Индийския океан, причинявайки тежки вреди. Беше мъчно да се дефинира степента на нанесените вреди в Мозамбик и броят на починалите, защото в някои елементи на засегнатите региони бяха прекратени електрозахранването и телефонните сигнали. До момента се оповестява за към 10 смъртни случая, регистрирани там.

Експерти настояват, че климатичните промени вършат тропическите стихии по света по-влажни , по-ветровити и по-интензивни .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР