Потресаващи извадки от касационната жалба на юрисконсултка на Столичната дирекция

...
Потресаващи извадки от касационната жалба на юрисконсултка на Столичната дирекция
Коментари Харесай

Мен просто ме е срам... Битите младежи зад колоните се изкарвали света вода, за да получат някакви пари

Потресаващи извадки от касационната тъжба на юрисконсултка на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разгласява юрист Николай Хаджигенов. Той съставлява едно от девойките - Цвети, което на 10 юли 2020 година по време на митингите против държавното управление на ГЕРБ и Иван Гешев бе влачено зад колоните на Министерски съвет, а от публикуваните след това фрагменти се видя, че служител на реда я снима с телефона си, до момента в който тя е в безпомощно и полуразголено положение.

Засега - предстоящо - Столична дирекция на вътрешните работи губи " мача " пред Административен съд-София град. Така се стига до Върховен административен съд.

Кадрите станаха известни, откакто държавното управление се смени и се популяризира видео от камера на Министерски съвет. Дори бе образувана специфична комисия в Нардоното заседание.

Главен юрист Деляна Иванова обаче счита, че е налице единствено една фотография. Тя пише до висшите съдии, че е налице " съпричиняване ", т.е. - увреждането е причинето " заради изключителна виновност на потърпевшия ". 

Юрисконсултката на полицията, издържана от налозите, среща ВАС с правния си разбор:

" Ищцата сама се е поставила в обстановка, в която е нарушила публичния ред. Същата е взела участие в нерегламентиран митинг без съответните позволения... 

Да хвърляш пиротехнически средства, павета, бутилки, цялостни с урина против органи на реда и по-късно да се изкарваш " света вода ненапита и жертва ", единствено и единствено да получиш някакви пари, е най-малкото безочливо и неприлично държание. "

Освен, че в действителност не среща Върховен административен съд с правни причини, а с моралните си императиви, юрисконсултката извънредно " професионално " задава и малко направления по какъв начин да бъде насочвана бъдещата младеж а ла Макаренко:

"... Трябва да има генерална предварителна защита, която да откри съблюдаване на ред и да има възпиращо, възпитателно и предупредително деяние във връзка с останалите членове на обществото - че не може да участваш в нерегламентиран митинг... " и така нататък

Тя в действителност е европейски насочена - единствено не има вяра във възможността някой да се е поядосал откровено на политическата класа или да стачкува непринудено:

" Подобни дейности в нито една европейска правова страна не биха се толерирали и позволили, само че за жал сходни дейности на жители в Р. България  се заплащат. "

Което - съгласно нас най-малко - както и да го погледнем, си е клюка и засегнатост, особно в формален документ. 

Юристката се заема с облеклото на момичето, чиито фрагменти потресоха даже международните новинарски организации:

"... да вървиш облечена по този метод и да твърдиш, че си разсъблечена е неприлично за един младеж. "

И продължава:

" Позорно е за един младеж да се възползва от облеклото си, с цел да получава парични средства под формата на обезщетение.

Мен просто ме е позор сходни лица да са част от младото потомство на Р. България, че и да служат за образец ", среща тя висшите съдии с прочувствените си преживявания.

На първа инстанция АССГ е присъдил на Цветелина 40 000 лева обезщетение. Това е по " огромното " дело, което водеше против Столична дирекция на вътрешните работи и претендираше 80 000 лева. 

Отделно административният съд един път към този момент й присъди 2900 лева поради противозаконното задържане.

Клуб Z припомня и описа на един от пострадалите тогава, особено в частта, касаеща Цветелина Цветкова:

" Цветелина Цветкова - Дърпана по пъклен недодялан метод, хвърлена на пода с белезници и ръце зад тила, посрещайки цимента по глава, което довежда до цицина и рана на челото й плюс разбит нос. Нанесени са й няколко удара в тила, в резултат на което имаше хематом зад лявото ухо. Беше снимана с персоналния телефон на един от служетелите на " реда ", защото беше облечена спортно (спортно бюстие и клин). Кой не обича гърди? "


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР