Потребителските цени в еврозоната през август са се повишили с

...
Потребителските цени в еврозоната през август са се повишили с
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната през август остана най-ниската от 2016 г. насам

Потребителските цени в еврозоната през август са се повишили с 1% на годишна база, демонстрираха данни на Евростат. Месец по-рано регистрираната инфлация също беше 1%. Темпът на напредък на цените през юли и август на годишна база е най-ниският от ноември 2016 година насам.

Основната инфлация в еврозоната, която не регистрира променливите цени на силата, храните и алкохола, остана на равнището от юли 0.9% и през август. Цените на силата през август са се потижили с 0,6% на годишна база, откакто през юли се покачиха с 0.5%. Храните, алкохолът и тютюневите произведения през август са се повишили с 2.1% след повишението на цените с 1.9% месец по-рано. Увеличаването на цените на услугите в еврозоната се е ускорило от 1.2% до 1.3%.

Потребителските цени в Европейския съюз през август са се повишили с 1.4% на годишна база и с 0.2% по отношение на юли. Сред страните от Европейски Съюз минимална годишна инфлация е записана в Португалия, Гърция и Испания. Най-високи нараствания на цените на годишна база са регистрирани в Румъния - 4.1%, Унгария - 3.2%, Холандия и Латвия - 3.1% в двете страни. Инфлацията в Германия, най-голямата стопанска система в Европа, се е забавила до 1% през август по отношение на 1.1% месец по-рано. Във Франция инфлацията остана на равнище 1.3%, а в Италия тя се форсира от 0.3% до 0.5%.

Европейската централна банка след съвещанието през септември намали прогнозата си за инфлация за еврозоната за актуалната година от 1.3% на 1.2%. Прогнозата за 2020 година бе понижена от 1.4% на 1%, а за 2021 година - от 1.6% на 1.5%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР