Потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/в Сливен

...
Потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/в Сливен
Коментари Харесай

Oсигуриха летен отдих за 55 мъже и жени със сетивни или физически затруднения

Потребители на Центъра за обществена рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/в Сливен се завърнаха от петдневен лагер в Обзор. Групата от 55 мъже и дами със сетивнипроблемиили физически усложнения бе на отмора вбаза на Съюза на слепите в България.

Лятната почивка на Черно море е обичайно събитие за Центъра.Провежда се един път годишно.„ Всичкияочакват снетърпение “, сподели директорката Росица Джонгозова. Има време за плажи допир с морето, за разходки в парк, за шах и табла, за приятни диалози на кафе и основаване на нови контакти. Престоят е комбиниран с придобиване на потребни познания. Тази година е извършен семинар, на който са разяснени опциите за обезпечаване на подкрепаот проличава асистенти или домашни помощнициза хората със характерни здравословни проблеми. Гост на групата от Сливен бе и психолог-докторант, също със сетивни проблеми. Той изнесе сказка „ Аз - в очите на другите “. Диджей трансформира последната лагерна вечер в празник на хубавата музика, танците и другарството.

Морската отмора стана допустима с финансовата поддръжка на Община Сливен, която покри разноските за част от престоя. За значима част от потребителителетният лагер, проведен от Центъра, еединствената опция за отдих на брега на морето.

СливенскиятЦентър за обществена рехабилитация и интеграция е първият в страната, основан отвън София. При откриването му през 1992 г.е започналработа с 30 консуматори. В момента те са65, въпреки потенциалът да е за 50 души. Идват деца и възрастни с разнообразни диагнози: детска церебрална парализа, артроза, коксартроза, сколиоза, непълен или цялостен недостиг на зрението... Тук помощ получават и хора с увреждания, настъпили при пътни катастрофи. Те са потърпевши лица, за които при постоянна работа със експертите има опция да възвърнат част от двигателните си умения. На разположение на потребителите са способени и опитнипрофесионалисти: кинезитерапевт, психолог, терапевт по ориентираност и подвижност за хора със сетивни увреждания, специалист по обществени услуги, обществени служащи. Обособени са удобни и добре оборудвани пространства за рехабилитации, масаж, за придобиване на всекидневни умения, трудотерапия и други Има многофункционална зала с компютърно съоръжение с говорящ програмен продукт, брайлова техника и др.Центърътосигурява профилиран транспорт за тези свои консуматори, които не могат да дойдат независимо. Организират се визити на музеи, театри и други събития. Сформирана е фолклорна певчевска група, която носи грамоти и награди за отличните си изяви.

От основаването си до момента Центърът се намира в кв. „ Република “. Той се е трансформирал в комфортен дом за потребителите.Заниманията, терапиите, споделените ваканции или визити на забавни събития им оказват помощ и вършат живота им по – прелестен.Отвън има градинка с цветяиздравец.Ако не най, то тя е измежду най – красивите и най - поддържаните в целия квартал. Малка табела припомня на минувачите, че е основана от незрящи хора и хора с двигателни увреждания.

Изготвеният материал е част от акцията за разпространение на обществените услуги в община Сливен
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР