Поток от слънчев вятър удари Земята на 4 септември, предизвиквайки

...
Поток от слънчев вятър удари Земята на 4 септември, предизвиквайки
Коментари Харесай

Поток от слънчев вятър предизвика умерена геомагнитна буря

Поток от безоблачен вятър удари Земята на 4 септември, предизвиквайки геомагнитна стихия от клас G2. Слънчевият вятър, който е причина тази стихия, идва от огромна коронална дупка. Той е толкоз огромен, че Земята може да остане в потока още 24 часа. Наблюдателите на небето с висока географска широчина би трябвало да бъдат нащрек за полярни сияния, оповестява SpaceWeather.com. Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA) предвижда за на следващия ден, 5 септември, геомагнитна стихия от клас G1.

Учените означават също, че едно от слънчевите петна към момента не е посочило своята интензивност, само че учените предвиждат, че всичко може да се промени в идващите дни. Според прогнозите могат да се появят допустимо най-силните изригвания на нашата звезда - изригвания от клас X.

Те имат в действителност разрушителна мощ и могат да провокират доста мощни геомагнитни стихии, написа Forbes. Астрономите назовават ​​слънчевото леке ​​AR3089 евентуално рисково, то може да създаде серия от слънчеви изригвания от клас X, които ще бъдат съпроводени от най-големите коронални изхвърляния на маса.
Това са потоци от заредени слънчеви частици или плазма, които излизат с огромна скорост от повърхността на Слънцето. Слънчевото леке ​​AR3089 в този момент е ориентирано към Земята, само че не е посочило никаква интензивност от цяла седмица.

Според астронома Тони Филипс това държание на слънчевите петна може да се смята за мъртвило пред стихия. „ Данните от галактическите апарати демонстрират, че нещо се случва в това слънчево леке ​​и че то може да се готви за доста огромни изригвания ", споделя Филипс.

Учените разделят слънчевите изригвания на 5 типа съгласно силата на силата, която отделят. Изригванията от клас X са на върха на този лист. Изригванията от другите четири класа - А, В, С и М, са лимитирани от цифрови обозначения от 1 до 9, а тези от клас X нямат никакви цифрови ограничавания.
Някои изригвания от този вид могат да освободят толкоз сила, колкото 1 милиард водородни бомби могат да освободят по време на гърмеж. Ето за какво изригванията от клас X изключително безпокоят учените, защото те могат да причинят най-мощните геомагнитни стихии на Земята.

Въпреки че магнитното поле на нашата планета ни защищава от нездравословното влияние на плазмените потоци, геомагнитните стихии от най-голям клас могат да повредят спътниците в Космоса, а на Земята да доведат до дълготрайни спирания на радиокомуникациите и даже изключване на енергийните системи.

Досега най-силното изригване от клас X е изригване, случило се преди 19 години. Тогава уредите се изключили при отметката X16, макар че учените считат, че силата на това изригване е била X40.
Учените по галактическото време пресмятат, че до понеделник, 5 септември, има 5% късмет за изригване от клас X в слънчево леке ​​AR3089. Но, първо, учените към момента не могат тъкмо да предскажат появяването на изригвания, и второ, доста пъти датите на появяването на тези изригвания не съответстват с прогнозите.

Следователно допустимо най-силните изригвания на Слънцето могат да се появят през идващите дни или идната седмица. Във всеки случай идващите 2 години Земята ще бъде подложена на мощното въздействие на слънчевата интензивност. На звездата се появяват от ден на ден слънчеви петна, което значи, че Слънцето се приближава до максимума на своята интензивност през 11-годишния безоблачен цикъл.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР