Потенциалното въздействие на изкуствения интелект върху европейските здравни системи –

...
Потенциалното въздействие на изкуствения интелект върху европейските здравни системи –
Коментари Харесай

До 2025 г. ще подобрим живота на 200 милиона пациенти

Потенциалното влияние на изкуствения разсъдък върху европейските здравни системи – филантропични и финансови, е голямо, до 400 хиляди живота могат да бъдат избавени и до 200 милиарда евро спестени годишно в Европа при разрастване на колосалния AI капацитет, казва Зоя Паунова, ръководство „ Стратегически планове ” в АстраЗенека Централна и Източна Европа и Балтийските Републики

- Колко огромна крачка напред направи фармаиндустрията през последните 12 месеца и какви са упованията все още?

- Дигиталната еволюция, за която вярвахме, че ще стане действителност за идното потомство, провокира нашия бранш да впрегне целия си капацитет. Отвръщайки със забележителна скорост и мащаб, той съумя да наложи исторически софтуерни трансформации. Новаторски решения като изкуствен интелект за обработка на огромни масиви от данни, облачни технологии за предпазване на значима информация, автоматизирани проследяващи системи в производството и превоза разрешиха на „ АстраЗенека “ да резервира фокус върху науката и създаването на новаторски лечения, изменящи живота на пациентите.

С помощта на технологиите фармаиндустрията се трансформира в мотор на цифровата промяна в целия здравен бранш с хипотеза да облекчи участниците и да усъвършенства процесите в него. Примери като електронни предписания и посоки, електронен търг на медикаменти, електронна система за ТЕЛК към този момент са действителност за българските пациенти. Дигитализацията ще открие нови хоризонти за по-добро взаимоотношение и грижи към пациентите.

- С каква задача компанията въвлича изкуствения разсъдък в тактиките си?

- Разбирането на измененията в клетъчната биология, водещи до онкологични, имунни, сърдечни и метаболитни болести, е в сърцевината на лекуването, предварителната защита и даже излекуването им. Тази фантазия е действителност с помощта на сполучливата колаборация сред научните мозъци и новаторските технологии. Инвестирайки в просвета и реформаторски цифрови решения, „ АстраЗенека “ върви към осъществяване на упоритостта ни в международен мащаб до 2025 година да подобрим живота на 200 млн. пациенти. Потенциалното влияние на изкуствения разсъдък върху европейските здравни системи – филантропични и финансови, е голямо, до 400 хиляди живота могат да бъдат избавени и до 200 милиарда евро спестени годишно в Европа при разрастване на колосалния AI капацитет.

- От какво зависи здравната ни система да бъде постоянно добре подсигурена с бърз и пряк достъп до ефикасни нововъведения?

- Според данни на анализаторската компания IQVIA през последните години България е в златната среда на Европа по достъп на пациентите до онкологични новаторски лекарствени артикули. Създаването на лечебно решение, което не доближава до пациента, обезсмисля нововъведението.

Очакваните клетъчни, генни и комбинирани лечения през идващите години ще обезпечат още по-добри благоприятни условия за лекуване на българските пациенти, само че с цел да станат те налични за всички, е нужна устойчива здравна система с необятно съдействие на всички заинтригувани страни в екосистемата – политици, здравни експерти, университетски среди, промишленост, жители.

***

„ AstraZeneca “ е световна новаторска биофармацевтична компания, която работи по откриването, създаването и маркетирането на новаторски лекарства за лекуване на болести главно в три лечебни области: онкология, кардиометаболитни, бъбречни, респираторни и имунологични болести.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР