Потапянето на компютър във вода не е особено добра идея,

...
Потапянето на компютър във вода не е особено добра идея,
Коментари Харесай

Майкрософт ще постави сървърите си в океана

Потапянето на компютър във вода не е изключително добра концепция, само че за Майкрософт може да се окаже даже брилянтна.

Центровете за данни – постройките, в които се обработват интернет сигналите – употребяват в действителност голямо количество сила. Само в Съединени американски щати употребяват сила, равна на цялото произвеждане на 34 въглищни енергостанции. Голяма част от тази сила се употребява за зареждането на сървърите, само че съвсем половината отива за изстудяване, тъй като вероятно прегряване би предизвикало краткотрайно раздробяване на интернет връзката.

Компютърни експерти и архитекти са опитвали всевъзможни способи за изстудяване – от изграждане на центровете за данни в региони със леден климат, през слагане на торби с течни охладители, до потреблението на отделената топлота за отопляване на здания и стопляне на вода.

Но концепцията на Майкрософт е друга – сървърите ще бъдат сложени в океана, където ниските температури ще ги охлаждат без значение от сезона на повърхността. Проект „ Натик “ (Project Natick) е към момента в развой на създаване. Майкрософт оповестяват за осъществяването на сполучлив тест предходната година. Един от сървърите бил подложен за няколко месеца на един километър във вътрешността в Тихия океан.

Крайната цел е сървърите да могат да оперират без съвсем никаква човешка интервенция за интервал от 10 години. Поставянето на сървърите в океаните има и още едно огромно преимущество – към 3.5 милиарда души в света живеят на към 200 км крайбрежни линии, което значи, че свързването с интернет ще става по-бързо от всеки път, а на всичкото от горната страна преносните кабели ще заемат надалеч по-малко пространство.

Според Майкрософт плавателните съдове, които ще слагат сървърите, могат да бъдат пуснати в приложимост още след три месеца. Подводните сървъри ще са потребни също и в региони, които сега нямат добра интернет мрежа, или такива, които са изумени от естествени катаклизми като стихии и трусове. Изследователите на компанията са на мнение също, че новият способ ще е спомогне и за удовлетворяването на огромните потребности от интернет на всеобщи спортни събития като Олимпийските игри или Световното състезание по футбол.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР