Поставяйки парченца перовскит между две огледала и насочвайки към тях

...
Поставяйки парченца перовскит между две огледала и насочвайки към тях
Коментари Харесай

Откритие в областта на квазичастиците ще помогне за създаването на нов тип микрочипове

Поставяйки късчета перовскит сред две огледала и насочвайки към тях лазерен лъч, откривателите съумяха непосредствено да управляват спиновото положение на двойките екситон-поларитон – хибридни квазичастици, формирани от материя и светлина. Новото устройство, което съчетава свойствата на електрониката и фотониката, би могло да проправи пътя за основаването на ненадминати компютърни чипове с квантови битове.

Една от най-любопитните особености на двойките екситон-поларатон е, че те се намират сред чисто електронните и чисто фотонните системи, като имат характерностите и на двете. По този метод тези квазичастици заимстват най-хубавите качества и на двете системи. Така да вземем за пример чисто електронните транзистори трансформират капацитивното си противодействие при всяко взаимоотношение сред устройствата, до момента в който чисто фотонните системи са сложни за планиране. Квазичастиците нямат тези дефекти.

Освен това всички употребявани материали са лесни за произвеждане при стайна температура, а откакто бъдат основани на практика системи, няма да е мъчно да се стартира всеобщото им произвеждане. Засега планът е на ранен стадий – учените към момента изследват откритите резултати. Производството може да стартира не по-рано от след 5-10 години.

През последните години перовскитите привлякоха огромно внимание от страна на конструкторите на фотоволтаични кафези и свойствата на този материал деликатно се учат. Халогенидните перовскити чудесно гълтам светлината и трансформират фотоните в електрони или екситони, според от свойствата на перовскита. Екип от учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) и други американски университети обърна особено внимание на формата на перовскит, наречена оловно-фенетиламониев йодид. За да основат оптичен резонатор, който улавя фотони, те слагат пластинки от перовскит сред светлоотразяващи пластове с дебелина няколко нанометра, като оставят сред тях разстояние от половината дължина на светлинната вълна, написа MIT News.

Използвайки перовскит, надъхан на дължина на вълната на зелената светлина, излъчената зелена светлина по-късно отскача напред-назад сред огледалата.

„ Тя се всмуква още веднъж от материала, наново се излъчва, наново се всмуква, наново излъчва, наново всмуква още веднъж и още веднъж толкоз бързо, че се прави превръщане на фотона в екситон и назад, тъй че се получава суперпозиция и на двата “, споделя Лайц, началник на проучването.

Уловената светлинна парченце се гълтам поредно от материала и се излъчва още веднъж, вследствие на което се получава суперпозиция от фотон и екситон. Този развой може да докара до появяването на кондензата на Бозе – положение на материята, при което всички частици имат едно и също енергийно положение и се държат като една огромна парченце. Едно от свойствата на подобен кондензат, спинът, може да се трансформира благодарение на светлина или електричество. Използването на перовскити дава опция това събитие да се следи при по-високи температури. Казано с други думи, новото устройство може да бъде значима стъпка в появяването на кубити, работещи при стайна температура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР