Поставените от Москва ръководители на окупираните части на четири украински

...
Поставените от Москва ръководители на окупираните части на четири украински
Коментари Харесай

Насрочените референдуми в сепаратистките региони в Украйна предизвикаха остри реакции в ООН

Поставените от Москва ръководители на окупираните елементи на четири украински области възнамеряват да проведат референдуми за присъединение към Русия през идните дни. Това е предизвикателство към Запада, което може да докара до внезапна ескалация на войната и провокира остри рецензии от страна на Украйна и нейните съдружници, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Руснаците могат да вършат каквото си желаят. Това няма да промени нищо ", съобщи през вчерашния ден външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в отговор на репортерски въпроси в централата на Организация на обединените нации. В " Туитър " той добави: " Украйна има цялостното право да освободи териториите си и ще продължи да ги освобождава, каквото и да каже Русия ".

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон отхвърля недвусмислено всевъзможни сходни референдуми, а Европейският съюз и Канада осъдиха проекта. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че блокът и неговите страни членки няма да признаят резултатите от референдумите и ще обмислят спомагателни ограничения против Русия, в случай че гласуванията се състоят. Френският президент Еманюел Макрон и литовският му сътрудник Гитанас Науседа използваха думата " подигравка ", с цел да опишат плануваните гласувания.

В явно координирания ход проруските сепаратисти оповестиха референдуми за 23-27 септември в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които съставляват към 15 % от територията на Украйна, или повърхност с размерите на Унгария. Русия към този момент преглежда Луганск и Донецк, които дружно съставляват района Донбас, отчасти окупиран от Москва през 2014 година, като самостоятелни страни. Украйна и Западът считат, че всички елементи на Украйна, държани от съветските сили, са нелегално окупирани.

Някои прокремълски представители окачествиха референдумите като ултиматум към Запада да одобри съветските териториални придобивки или да се изправи пред тотална война с въоръжен с нуклеарно оръжие съперник. " Навлизането в съветска територия е закононарушение, което ви разрешава да употребявате всички сили за самоотбрана ", съобщи в обществените мрежи Дмитрий Медведев, някогашен съветски президент, а в този момент ястребски надъхан заместник-председател на Съвета за сигурност на президента Владимир Путин.

Маргарита Симонян, основен редактор на прокремълския ефирен канал Ар Ти, написа: " Днес референдум, на следващия ден признание като част от Руската федерация, вдругиден удари на съветска територия се трансформират в пълномащабна война сред Украйна и НАТО и Русия, развързваща ръцете на Русия във всяко отношение. "

Съединените щати и съдружниците от НАТО, които поддържат Украйна с оръжия и друга поддръжка, обявиха, че сходни плебисцити биха били безсмислени.

Ако проектът за референдум " не беше толкоз драматичен, щеше да е комичен ", сподели Макрон пред кореспонденти в Ню Йорк. Говорителят на литовския президент Гитанас Науседа го цитира да споделя: " Тези райони са и ще бъдат Украйна, а подправените референдуми на Русия са противозаконни. Литва в никакъв случай няма да ги признае ".

Преосмислянето на боевете в окупираните територии като нахлуване против Русия може да даде на Москва съображение да активизира два милиона резервисти. Досега Москва се съпротивляваше на сходен ход макар възходящите загуби в това, което тя назовава " специфична военна интервенция ", а не война.

Русия разгласи завладяването на Луганска и Донецка област за своя съществена цел, откакто през март нейните сили за навлизане бяха съкрушени в покрайнините на Киев. В момента тя управлява към 60 % от Донецк, а през юли завзе съвсем целия Луганск след муден прогрес през месеците на интензивни сражения. Тези триумфи в този момент са застрашени, откакто този месец съветските сили бяха изтласкани от прилежащата Харковска област, губейки надзор над главните си линии за доставяне на огромна част от фронтовете в Донецк и Луганск.

От бойното поле в Донбас спорът се трансферира на най-високата естрада на международната дипломация - Общото заседание на Организация на обединените нации. Войната в Украйна и нейното отражение върху цените на питателните артикули, горивата, заплахата от повреда в украинските атомни електроцентрали и по-широкия подтекст на напрежението сред Русия и Запада са съществени тематики на годишната среща на президенти, министър-председатели, монарси и други високопоставени лица. Нито Русия, нито Украйна към момента не са получили думата в общополитическите диспути, които ще продължат близо седмица.

Руският външен министър Сергей Лавров дойде нощес в Ню Йорк за форума, а през днешния ден ще бъде излъчен видеозапис от речта на украинския президент Володимир Зеленски, който не е напускал страната си от началото на войната и получи особено разрешение да взе участие отдалечено. 

По време на своята изява от трибуната на Организация на обединените нации френският президент Еманюел Макрон упрекна Русия, че е върнала " епохата на империализмите " с нахлуването в Украйна. " Тези, които в този момент си мълчат, обслужват несъзнателно или сътрудничат скрито на идеята на един нов империализъм, на един актуален цинизъм, рушащ нашия интернационален ред, без който мирът е неосъществим ", съобщи Макрон, представен от Франс прес.

В цялостен унисон прозвуча и речта на немския канцлер Олаф Шолц, който упрекна от трибуната на Организация на обединените нации Русия в " нахален империализъм " и даде обещание още военна помощ за Украйна. " Путин ще се откаже от войната и имперските си упоритости единствено в случай че осъзнае, че не може да завоюва ", съобщи Шолц, представен от ДПА. По думите му съветският президент унищожава освен Украйна, само че и своята страна. " Ето за какво ние няма да приемем никакъв мир, диктуван от Русия и по тази причина Украйна би трябвало да бъде в положение да отблъсне съветската офанзива ", съобщи Шолц в първото си послание към Общото заседание на Организация на обединените нации.

Председателят на Африканския съюз Маки Сал съобщи, че Африка " не желае да бъде поле за нова Студена война ", намеквайки за натиска, който се оказва върху водачите на континента да изберат страна във войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. " Дойдох, с цел да кажа, че Африка е понесла задоволително от тежестта на историята; че тя не желае да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на непоклатимост и благоприятни условия, отворен за всички нейни сътрудници, на взаимноизгодна основа ", съобщи Сал, президент на Сенегал, пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Много африкански страни зависят значително от вноса на зърно от Русия и Украйна. В изискванията на дефицит на пазара съветският външен министър се пробва да показа Запада като изверг, обвинявайки го за повишението на цените на храните. Междувременно западните водачи упрекват Кремъл, че цинично употребява храната като оръжие и води завоевателна война в имперски жанр. Досега Африка остава ненапълно неутрална във връзка с Украйна. Около 25 страни или гласоподаваха " въздържал се ", или въобще не гласоподаваха по резолюцията на Организация на обединените нации, която осъди войната в Украйна по-рано тази година. Някои наблюдаващи нарекоха напъните на Русия и Съединените щати най-силните лобистки акции от времето на Студената война, когато континентът беше раздиран от опосредствани войни сред Съединени американски щати и Съветския съюз, които се бореха за въздействие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР