Поставен от президентското мнозинство в листите с кандидати, представляващи французите,

...
Поставен от президентското мнозинство в листите с кандидати, представляващи французите,
Коментари Харесай

Изборите във Франция се превърнаха във фиаско за бившия френски премиер Манюел Валс

Поставен от президентското болшинство в листите с претенденти, представляващи французите, живеещи в чужбина, някогашният министър председател на Франция Манюел Валс отпадна през вчерашния ден още в първия тур на парламентарните избори – ново крушение след неуспеха му на общинските избори в Барселона, където той също се бе кандидатирал поради двойното си поданство, съобщи Франс прес.

" Вземам си поука от резултатите (...) Щом несъгласието и разцеплението са внесли комплициране, няма по какъв начин да подцени броя на гласовете за мен и обстоятелството, че кандидатурата ми не е била безапелационна ", разяснява Валс в Туитър. Той бе министър-председател на президента социалист Франсоа Оланд от 2014 до 2016 година

Начело в пети изборен окръг на французите, живеещи в чужбина, включващ близо 120 000 гласоподаватели от Испания, Португалия, Монако и Андора, е претендентът на лявото обединяване " Нов национален екологичен и обществен съюз " Рено Льо Бер.

Неуспехът на Валс е ново проваляне за някогашния политик социалист от тежка категория, напуснал френския политически живот преди четири години поради несполучлив опит да завоюва през 2019 година кметския пост в родния си град Барселона.

В последна сметка той напусна през 2021 година барселонския общински съвет, в който заемаше място, и се завърна във Франция като ефирен коментатор.

След президентските избори, извоювани на 24 април от Еманюел Макрон, на 12 и 19 юни французите ще изберат нов парламент от 577 депутати. Избирателите от чужбина обаче имаха опция да гласоподават още през уикенда на първия тур на този избор и първи данни от това гласоподаване към този момент излизат нескрито.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР