Словенското правителство прие указ за признаване на палестинска държава, който

...
Словенското правителство прие указ за признаване на палестинска държава, който
Коментари Харесай

Словения задвижи процедурата по признаване на Палестина

Словенското държавно управление одобри декрет за признание на палестинска страна, който ще бъде изпратен за утвърждение в Народното събрание доникъде на юни, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

„ Декретът за признание на Палестина е част от напъните на държавното управление да постави допустимо най-скоро завършек на зверствата в Газа “, съобщи министър-председателят Роберт Голоб.

" Окончателното решение може да бъде признато по-рано от целевата дата 13 юни ", добави той.

През март Словения се причисли към Испания, Ирландия и Малта в взаимно изказване, в което се споделя, че страните от Европейски Съюз са " подготвени да признаят Палестина ", откакто бъдат изпълнени изискванията за основаване на страна.

" Ще продължим да следим напредъка във връзка с мирните договаряния, освобождението на заложниците и промяната на палестинската власт и в случай че той се окаже по-бърз, може да приключим процеса на признание по-рано ", акцентира Голоб.

Словения прикани Израел да спре офанзивата си в Газа и предизвести, че опасността от нахлуване против град Рафах ще утежни филантропичната рецесия в палестинската територия.

„ Радвам се, че Словения предприе решителната и необратима стъпка към признаването на палестинската държавност “, написа министърът на външните работи Таня Файон в Х.

Необходимо е нормално болшинство за одобрение на указа в 90-местния парламент, в който лявоцентристката коалиция на Голоб има 51 места.

Почти 60% от словенците поддържат признаването на палестинска страна, до момента в който 20% са срещу, съгласно изследване измежду 600 души, извършено през април и оповестено от вестник " Дневник ".

Около 100 студенти от Люблянския университет започнаха пропалестински митинг с искане Словения да признае палестинската страна.

Според палестинско броене към 137 от 193-те страни членки на Организация на обединените нации са признали палестинската страна, в това число България.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР