Постът е ключов заради информацията, която се концентрира при полицай

...
Постът е ключов заради информацията, която се концентрира при полицай
Коментари Харесай

Денков предлага за главен секретар на МВР Живко Коцев, с когото министърът работи и сега

Постът е основен поради информацията, която се концентрира при служител на реда номер 1 в системата

Живко Коцев ще бъде препоръчан от държавното управление за основен секретар на Министерство на вътрешните работи, разгласи министър председателят Николай Денков в първия работен ден на Народното събрание след лятната почивка. Точно с него работи вътрешният министър Калин Стоянов, откогато е заел поста, а подалият оставка Петър Тодоров се оплака, че бил изолиран. Очаква се решението на Румен Радев за указа, с който да освободи Тодоров. Той един път към този момент отхвърли и това сътвори казус. Затова се заприказва и за промени в закона за Министерство на вътрешните работи, с цел да се лишават пълномощията на президента да издава укази за назначението и освобождението на основния секретар.

Рокадата на върха в Министерство на вътрешните работи и в петък беше съществена тематика. Тя беше коментирана и от премиера Николай Денков, и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, самият той основен секретар преди години.

“Това, което основава проблем, е правилото с разделянето на управляващите. При дълго работещи служебни държавни управления това няма по какъв начин да се съблюдава - и изпълнителната власт, и президентът бяха едно и също нещо ”, изясни министър председателят. Според него

президентската

институция

преяжда

с власт

посредством служебните държавни управления. Точно при такова беше назначен Тодоров през май 2021 година

“Доколкото знам, въпросът с основния секретар е решен. Преди седмица споделих, че въпреки всичко президентството е сериозна институция и едва ли ще си сложат проблем на главата, тъй като едва ли ще държат на секретар, с който държавното управление да се оправдава за проблемите в битката с престъпността ”, изясни пък Борисов.

Действително позицията е основна, тъй като всички служби в Министерство на вътрешните работи са директно подчинени на основния секретар. Те са длъжни и да му се регистрират. Шефовете им се назначават от вътрешния министър, само че по предложение на основния секретар. Той възнамерява, провежда и управлява главните действия на Министерство на вътрешните работи. Освен това е връзката на ведомството с задгранични органи като Интерпол да вземем за пример. Цялата информация в Министерство на вътрешните работи минава през него. Той разписва и всички идни акции. Понякога и малко преди да стартират.

“10 минути преди формалното известие на Министерство на вътрешните работи научих за задържането на Бойко Борисов ”, призна преди време пред депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание Петър Тодоров. По това време управляваше постоянното държавно управление на Кирил Петков, а връзката на Тодоров с ексвътрешния министър Бойко Рашков беше сложна, както в този момент с Калин Стоянов.

До промяната на професионалния връх в Министерство на вътрешните работи се стигна след серия от кавги. Преди 2 седмици министър председателят разгласи, че вътрешният министър Калин Стоянов ще изготви отчет за отстраняването на Тодоров.

В него бяха посочени

четири аргументи

да се желае

оставката му

Смъртта на шестима служители на реда през последните две години, убийството на психолога Иван Владимиров, неяснотите към влизането в страната на умрелия Ангел Христов, прочут като един от Братята Галеви, както и изпускането на причинителя на убийството в с. Цалапица бяха измежду аргументите.

В деня, в който Радев отхвърли да освободи Тодоров, той самичък подаде оставка. Посочи, че не желае да става част от “опита за политическа приложимост на Министерство на вътрешните работи ”. После обаче стартира да приказва за посещаване на политически водач в кабинета на министър Калин Стоянов. В четвъртък по-завоалирано, в петък - непосредствено.

“Политическият водач, който посети кабинета на министъра, е водач на “Продължаваме смяната ”. На всички е ясно по какъв начин се споделя ”, разгласи Тодоров в петък.

“Поставих изискване на министър Стоянов, че можем да работим в екип, в случай че не бъда въвличан в политически чистки. Той одобри, само че няколко дни след срещата с този водач мнението му се промени ”, добави Тодоров. Той подлага на критика и рокадите в Министерство на вътрешните работи.

Като “правилно, въпреки и закъсняло ” дефинира министър председателят Денков решението за подадената оставка.

 

 

 
Два пъти е бил началник на полицията - във Велико Търново и София-област
Два пъти началник на полицията - във Велико Търново и в София-област, и един път заместител в Столична дирекция на вътрешните работи. Това са част от професионалните върхове в кариерата на Живко Коцев.

Той постъпва в системата през 1991 година като служител на реда в Столична дирекция на вътрешните работи. Работил е като контрольор в бранш “Престъпления срещу личността и грабежи ”, шеф на бранш “Грабежи ”, шеф на Четвърто РУ-СДВР, шеф на ОДМВР-Велико Търново.

Докато оглавява полицията в старопрестолния град, от парламентарната естрада тогавашият вътрешен министър Цветан Цветанов афишира, че бебе в Горна Оряховица, е умъртвено съзнателно. Той прочете стенограма от записани със СРС диалози сред лекари от болничното заведение. Случаят стана известен като “бебето във фризера ” и обратно на шокиращите изказвания на Цветанов и прокуратурата, следствието приключи с разпореждане за преустановяване “поради липса на закононарушение ”. А разнасяните из медиите като убийци четирима лекари даже не бяха упрекнати. Коцев обаче не се замеси в обстановката. Единствено разгласи, че медиците са били арестувани за 24 часа. След като напусна полицията във Велико Търново, Коцев стана зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи през 2014 година при държавното управление на Пламен Орешарски. Следва намаляване, само че през март 2022 година оглавява Областната дирекция на МВР-София. В момента е краткотрайно преназначен за заместител основен секретар. Това стана в края на юни, откакто титулярят Станимир Станев излезе в продължителни болнични.

Коцев сигурно ще стане основен секретар, в случай че президентът одобри оставката на Тодоров. Причината е, че ще извършва длъжността до назначението на титуляр. Ако това е той, ще е първият случай на краткотраен основен секретар, заел поста за непрекъснато. Досега Георги Арабаджиев е бил 2 пъти краткотрайно изпълняващ длъжността, а Стоян Темелакиев - един път. (24часа)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР