Посолството на Украйна в Анкара поиска днес от Турция да

...
Посолството на Украйна в Анкара поиска днес от Турция да
Коментари Харесай

Украйна е поискала Турция да задържи руски кораб с откраднато украинско зърно

Посолството на Украйна в Анкара изиска през днешния ден от Турция да задържи съветски транспортен съд, който е дошъл наоколо до черноморското ѝ крайбрежие от окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск, оповестиха Ройтерс и Франс прес. Корабът “Жибек Жоли” с дължина 140 м, плаващ под съветски байрак, е пуснал котва на към километър от пристанище Карасу на турския бряг, източно от Истанбул, съгласно данни на уеб страницата “Морски трафик”, който следи придвижването на корабите.

“Жибек Жоли” от окупирания Бердянск е влезнал в пристанището на Карасу. По искане на украинския прокурор помолихме турската страна да предприеме нужните мерки”, съобщи дипломат Васил Боднар в Туитър.

Въпреки че не прецизира какъв товар има на борда, известието подсказва, че дипломатът подозира съществуването на украинско зърно, показва Агенция Франс Прес

По данни на “Морски трафик” корабът е изключил транспондера си 12 часа преди да наближи Турция. Транспондерът, който е наложителен по време на навигация, предава сателитен сигнал, който разрешава непрекъснатото локализиране на корабите.

Украинският посланик уточни, че прави оценка високо “добрата връзка и интензивното съдействие с турските власти”.

Ройтерс цитира чиновник на украинското външно министерство, който, базирайки се на информация от морската администрация на страната, твърди, че “Жибек Жоли” е натоварил първия товар от към 4500 тона зърно от Бердянск, което съгласно служителя принадлежи на Украйна.

В писмо от 30 юни до министерството на правораздаването на Турция основната прокуратура на Украйна настрана съобщи, че “Жибек Жоли” е взел участие в “незаконен експорт на украинско зърно” от Бердянск и се е насочил към Карасу, Турция, със 7000 тона товар, което е по-голям товар от посочения от формалния представител.

Украинската основна прокуратура изиска от Турция “да извърши инспекция на този морски съд, да изземе проби от зърното за правосъдна експертиза, да изиска информация за местонахождението на това зърно”, се споделя в писмото, като се прибавя, че Украйна е подготвена да организира взаимно следствие с турските управляващи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР