Последвайте Гласове в .Служебното правителство активно участва в борбата за

...
Последвайте Гласове в .Служебното правителство активно участва в борбата за
Коментари Харесай

Иван Костов: Служебното правителство активно участва в борбата за власт

Последвайте ”Гласове " в.
„ Служебното държавно управление интензивно взе участие в битката за властта. Участва сякаш, с цел да компрометира тези политически обединения, които са за промените и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от държанието на тези хора ”, коментира някогашният министър председател Иван Костов в предаването „ Здравей, България ” на Нова телевизия, в което показа книгата си „ Политиката от вътрешната страна ”.

„ Нека си спомним острата офанзива за природния газ и паническото оттегляне, откакто видяха, че не могат да вземат задоволително от „ Газпром ”, разяснява още Костов. 
Според него тематиката за върховенството на закона пък е забравена. „ Чудя се за какво я не помнят и тези, които претендират да са същински демократи ”, сподели някогашният министър председател.
Той разяснява, че политиката на Путин „ разстройва мощно редовете на неговите последователи и това е повече от явно ”. Според Костов те са комплицирани и уплашени. „ Личи си по представителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята агитация. Личи си, че царува едно комплициране, една загуба на задачите. Режимът е минал в позиция на самоотбрана ”, сподели някогашният министър председател.

Според него би трябвало да се одобри доста съществено рискът от това режимът в Москва да посегне към нуклеарното копче, с цел да се отбрани.
Експремиерът не вижда по какъв начин след изборите би могло да се сформира необятно програмно държавно управление с присъединяване на ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия. „ Този компромис е неприемлив за Демократична България ”, сподели Иван Костов.
Според него обществото у нас би трябвало да изиска преходът да бъде сбъднат и приключен. „ Промените потеглят изпод. Хората би трябвало да изискат и по-късно стават нещата ”, счита някогашният министър председател.
Той направи и съпоставяне сред това по какъв начин в Западна Европа са се борили за демокрацията и по какъв начин тя е пристигнала при нас. „ Там е имало движеща мощ – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделяне на управляващите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата пристигна като подарък ”, разяснява Костов.
В книгата си той споделя: „ Нямаме консолидирана народна власт, имаме консолидирана мафия ”. „ Така е. Силите са били доста мощни и доста способени. Те познават властта, знаят по какъв начин да я бранят. Тези хора постоянно са били доста крачки пред нас, когато е ставало въпрос по какъв начин да се открият и по какъв начин да пазят държавните институции. Пример е Конституцията, с структурата на правосъдната власт, в която прокуратурата заема такова основно място ”, сподели още някогашният министър председател пред NOVA.
„ Съюз на демократичните сили беше единно, когато искаше да унищожи стената на комунистическия режим, само че извънредно разнородно в това какво желае да построи, какво да замести този режим ”, разяснява още Костов.
„ Начело на Прехода, откакто нямаше буржоазия, пристигнаха хора от свободните специалности, интелектуалци. А за тях е значимо да имат свое мнение и позиция и да ги защитават. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица при започване на Прехода, само че не можеха да следват, да вървят в строй, да следват тези, които познаваха проблемите ”, разяснява Костов.  
Целия диалог гледайте във видеото.

Източник: Нова телевизия
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР