Последният път, когато САЩ и Иран се изправиха едни срещу

...
Последният път, когато САЩ и Иран се изправиха едни срещу
Коментари Харесай

Иран и САЩ се срещат на Мондиала в сблъсък с голям политически заряд

Последният път, когато Съединени американски щати и Иран се изправиха едни против други на Световно състезание, срещата беше избрана като един от най-обременените от политика  мачове във футболната история. Това се случи преди 24 години.

И този път политическите измерения на конфликта на футболния терен в Катар са не по-малки, а връзките - не по-малко обтегнати.

Заради митингите в Иран, увеличението на потенциала на иранската нуклеарна стратегия и проследените до Техеран набези в районен и интернационален проект обстановката надвиши границите на чисто спортното съревнование и навлезе в полето на геополитиката.

Без значение по какъв начин ще приключи срещата, напрежението най-вероятно няма да стихне в идните месеци и ще се изостря още повече.

Отговорът на въпроса от кой момент тъкмо датират неприятните връзките сред Съединени американски щати и Иран, зависи от това кого ще попитате. Иранците сочат подкрепения от Централно разузнавателно управление на САЩ прелом през 1953 година, укрепил властта на шах Мохамад Реза Пахлави. Американците си спомнят за завладяването на посолството на Съединени американски щати в Техеран по време на революцията в Иран през 1979 година и последвалата 444-дневна заложническа рецесия. 

Във футболно отношение обаче хронологията на опълчването е доста по-ясна, тъй като това ще е втората среща в историята сред иранския и американския народен тим на Световно състезание.

За последно те се изправиха един против различен на Мондиала във Франция през 1998 година - тогава времената в Ислямската република бяха напълно други. На терена в Лион, където се игра мачът, Иран победи с 2-1 и това бе гръмък неуспех за мъжкия народен тим на Съединени американски щати, а хората в Техеран ликуваха.

След срещата висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей похвали иранския тим с думите, че " мощният и високомерен съперник е усетил горчивия усет на провалянето ".

Но отвън терена тогавашният ирански президент Мохамад Хатами се стремеше да усъвършенства връзките със Запада и останалия свят. В родината си той водеше по този начин наречената реформаторска политика, която се показваше в това да се опита да либерализира теокрацията, като запази властовата конструкция с висшия водач отпред.

Американският президент Бил Клинтън и държавното управление му посрещнаха избирането на Хатами с очаквания, че то може да спомогне за разведряване на връзките.

Двата тима застанаха за обща фотография, а иранските играчи подариха бели цветя на противниците си от Съединени американски щати. Американците подариха на иранците флагчета на футболния съюз на Съединени американски щати. Състезателите от двата тима даже си размениха фланелки, само че иранците не си ги сложиха. Впоследствие Съединени американски щати и Иран изиграха и другарска среща в Пасадена, Калифорния.  

Двайсет и четири години по-късно връзките са може би по-изострени от когато и да било.

Иран се ръководи напълно от хардлайнери след избирането за президент на Ебрахим Раиси, протеже на Хаменей и участник в всеобщите изтезания през 1988 година на хиляди политически пандизчии в края на Иранско-иракската война.

След неуспеха на нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили, който бе провокиран от едностранното отдръпване от него на президента Доналд Тръмп, Техеран към този момент стартира да обогатява уран с непорочност до 60 % - което значи, че от производството на обогатен уран, кадърен за основаване на нуклеарно оръжие, към този момент го дели единствено дребна крачка. Експерти в региона на неразпространението на нуклеарните оръжия считат, че Ислямската република разполага с задоволително ресурси от уран за изработката на най-малко една атомна бомба.

На фона на неуспеха на съглашението Близкият изток от години е разтърсван от необявена война, включваща целенасочени ликвидирания на хора и подривна активност. Русия в същото време нанася удари по цивилни региони и енергийна инфраструктура в Украйна с дронове иранско произвеждане.

Вече два месеца Иран е обзет от всеобщи митинги поради гибелта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини след задържане от иранската нравствена полиция. От началото на демонстрациите са починали минимум 451 души, а над 18 000 са били задържани, оповестиха " Активисти за правата на индивида ", иранска правозащитна организация, която следи митингите.

Победата на Иран на Световното състезание с 2-0 против Уелс разреши на хардлайнерите да си отдъхнат за малко поради положителната вест. След срещата полицейските елементи за битка с вълнения в Техеран развяваха ирански флагове по улиците, което мощно подразни протестиращите. Самият Хаменей призна, че " успеха е донесла наслада на страната ".

Но висшият водач предизвести, че " когато има Световно състезание, всички погледи са ориентирани точно натам. Затова съперникът нормално се възползва от сходни моменти на намалена зоркост, с цел да работи ".

След разрастването на демонстрациите Иран стартира да твърди без доказателства, че безредиците са подклаждат от външните врагове на Техеран, включително от Съединени американски щати. На Световното състезание, където уредниците се надяваха футбол и политика да не се смесват на терена, това напрежение се придвижи и към самите игрища, където про- и антиправителствени протестиращи скандираха лозунги едни против други.

Преди днешния мач на стадион " Ас Сумама " Иран популяризира агитационен видеозапис, на който дребни деца, в това число девойки с бели забрадки, пеят пред малко футболно игрище. Те развяват ирански флагове и пеят под акомпанимент на музика от синтезатор рефрена: " Подкрепяме ме ви от трибуните, всички в един глас - Иран, Иран, Иран! ".  " Чакаме гол, сърцето ни всяка секунда бие за нашия Иран ", се пее още в песента.

Ако Иран завоюва, хардлайнерите ще могат да употребяват това за пиар. Те към този момент дадоха отговор остро на митинга на Американския футболен съюз, който в изявленията си за мача в обществените мрежи за малко помести иранското знаме без герба на Ислямската република.

Все още не е ясно дали на мача ще участват американски или ирански публични представители. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън беше на трибуните по време на срещата с Уелс при започване на шампионата.

Но съперниците на иранското държавно управление са отишли в Катар със свое обръщение. Сред тях е и някогашният представител на Държавния департамент Морган Ортегас, която дойде през вчерашния ден следобяд за мача с Иран. Тя беше част от държавното управление на Тръмп и едно от лицата на по този начин наречената му акция на оптимален напън върху Ислямската република.

" Това е един от тези исторически моменти, в които геополитиката и спортът се сблъскват ", сподели Ортегас пред Асошиейтед прес. " Вижда се, че иранският тим прави каквото може, с цел да поддържа протестиращите и хората, които показват спокойно. "
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР