Последният автомобил на Porsche, който получи фейслифт, е изцяло електрическият

...
Последният автомобил на Porsche, който получи фейслифт, е изцяло електрическият
Коментари Харесай

Ето как новият Тайкан кара Tesla и Lucid да се „потят и под езика“

Последният автомобил на Porsche, който получи фейслифт, е напълно електрическият Taycan. Към него скоро ще се причисли и вторият електромобил на немската марка – Macan. Но модернизацията на Taycan е толкоз значима, че бихме споделили, че е „ прав ляв в носа “ на Tesla и Lucid.

Мнението е на Герхард Хорн от carbuzz.

Преди да се заемем с това, е значимо да запомните, че Porsche не прави просто някакви си усъвършенствания. Промените, направени в Cayenne и Panamera през последните няколко месеца, потвърждават, че Porsche дълбае крепко, когато става въпрос за актуализации на виталния цикъл.

Компанията прави толкоз доста, че фейслифтовете могат да бъдат класифицирани и като напълно нови коли. Това не е нова наклонност. Тя води началото си от най-известния модел на компанията – 911. 

Схемата: състезателен автомобил със задно ситуиран мотор не би трябвало да работи, само че Porsche усъвършенства рецептата досега, в който сегашният GT3 е считан за най-хубавия състезателен автомобил, създаван в миналото. Същото направи и с 924. Първите екземпляри бяха недоизпипани, само че 924S беше перла в короната на автомобилизма, откакто Porsche му даде напълно нов мотор, осъвременено окачване и дискови спирачки начело и откъм гърба.

Методът Porsche

Porsche работи върху един автомобил, до момента в който не стане съвършен, а Taycan преди фейслифта беше надалеч от това. Новият модел е голям скок напред и считаме, че Tesla Model S Plaid и Lucid Air Sapphire би трябвало да се тормозят.

„ В края на 2019 година поставихме началото на новата епоха на електрическата подвижност с Taycan. Той незабавно потвърди, че трансформира разпоредбите на играта и е новаторски пионер в сегмента на електрическите транспортни средства “, съобщи ръководителят на моделната линия Taycan Кевин Гиек. 

„ Сега продължаваме тази история на триумфа с обстойно актуализирания Taycan. Моделната линия е достигнала нови висоти във връзка с performance-a, с изключителна динамичност и наслаждение от шофирането. В същото време успяхме доста да подобрим успеваемостта, пробега, всекидневната приложимост и комфорта. “

Има повече мощ от преди

Taycan има напълно нов мотор, инсталиран откъм гърба, вследствие на което всички модели са получили нарастване на мощността. Базовият модел със задвижване на задните колела към този момент генерира 482 к.с., а Taycan 4S може да развие до 590 к.с.

Новият Taycan Turbo разполага с 871 к.с., само че огромната вест е 938-те к.с., с които разполага Turbo S при потребление на overboost. Стандартната мощ, която е разполагаем когато и да е, е 764 к.с.

Мощността на overboost е със 188 к.с. повече от тази на отиващия си модел, а с цел да се огледа в вероятност, това е с осем к.с. повече от 1,5-литровия четирицилиндров турбодвигател на Honda Civic Sedan.

Той може да спринтира от 0 до 96 км/ч за 2,3 секунди, което значи, че е най-бързото Porsche, създавано в миналото, изпреварвайки няколко огромни модела като 911 GT2 RS и 918 Spyder. Все отново Model S Plaid и Lucid Air Sapphire са по-бързи. Lucid твърди, че нейният Air с най-висока спецификация може да доближи 96 км в час за 1,89 секунди, до момента в който Tesla твърди, че нейният най-бърз автомобил може да го направи за 1,99 секунди. 

Конкуренти

Ако би трябвало да бъдем почтени, на нас не ни пука. Както сме казвали и преди, времето от нула до 100 км в час е безсмислено и дава просто един индикатор. Ние се интересуваме повече от времето за изминато разстояние, което значи мил надпревари и времена за обиколка.

Porsche към този момент потвърди, че новият Taycan може елементарно да победи Model S Plaid на Нюрбургринг, макар че съответният Taycan към момента не е показан (подозираме, че това ще бъде Taycan Turbo GT). Въпреки това Porsche неведнъж е доказвало, че за реализиране на бързо време за обиколка не е нужна огромна мощ. Plaid and Sapphire може и да разполага с над 1000 коня, само че надалеч по-важно е мощността да бъде дейно ръководена.

В допълнение към спомагателната мощ и понижените стойности за ускоряване, Porsche е присъединило нова функционалност, която значи повече от всичко изброено, тъй като може да се употребява в действителния свят. Тя се назовава push-to-pass и е част от пакета Sport Chrono. Натискането на бутона отприщва спомагателни 94 к.с. за 10 секунди, което обезпечава мощна мощ за изпреварване.

Сравнение на продуктивността

PORSCHE TAYCAN TURBO S / TESLA MODEL S PLAID / LUCID AIR SAPPHIRE
Максимална мощ 938 к.с. / 1 020 к.с. / 1 234 к.с.
Максимален въртящ миг 1109 Нм / 1423 Нм / 1939 Нм
Собствено тегло: 2350 kg / 2461 kg / 2376 kg
От 0 до 96 км в час 2,3 секунди / 1,99 секунди / 1,89 секунди
Максимална скорост: 259 км/ч / 324 км/ч / 329 км/ч

Ново интензивно шаси

Всеки модел в гамата получава адаптивно въздушно окачване като стандарт. Всички, като се изключи базовото равнище RWD, могат да бъдат поръчани с окачването Porsche Active Ride, което нивелира каросерията на автомобила от самото начало, като в същото време поддържа контакта на колелата с пътя. То е алтернатива за 7 140 $ за Taycan Turbo S, само че сме подготвени да се обзаложим, че е общоприетоо съоръжение за идния модел, който сложи впечатляващото време за обиколка на Нюрбургринг.

Тази нова система на шасито обаче не е предопределена единствено за завои. Тя също по този начин ще поддържа каросерията в хоризонтално състояние при прекъсване и ускорение. Естествено, същата система може да се употребява, с цел да се обезпечи допустимо най-плавно пътешестване.

Ако изберете тази алтернатива, ще получите автомобил от вида на „ Джекил и Хайд “. Такъв, в който можете да седите комфортно и да слушате Вагнер през съраунд саунд системата Bose с 14 високоговорителя, до момента в който кормилото топли ръцете ви, и подобен, който ще “остави на точка ” всяко друго Porsche в права линия.

По-голяма батерия, по-голям пробег, по-малко тегло

Porsche показа нова батерия Performance Plus, която е с потенциал 105 kWh, спрямо 93 kWh на предходния модел. Въпреки че батерията е по-голяма и Taycan има повече съоръжение, новият автомобил е с 14 кг по-лек.

Запазена е 800-волтовата архитектура, само че Porsche я е усъвършенствало до степен, при която по-голямата батерия може да се зарежда по-бързо и по-ефективно.

Първо, новият модел може да се зарежда с мощ до 320 kW, което е с 50 kW повече от по-стария модел. Благодарение на интелигентното ръководство на топлината автомобилът може да се зарежда с повече от 300 kW в продължение на до пет минути, даже при по-ниски температури. За да показва това, Porsche даде хипотетична обстановка на зареждане, на която ще се радват хората в страните със студено време.

Зареждането от 10 до 80% на новия модел лишава 18 минути, до момента в който най-хубавият сюжет за модела преди фейслифта беше 23 минути. При по-студени условия обаче остарелият модел се зареждаше за 37 минути. Новият модел към момента се зарежда единствено за 18 минути, макар по-голямата батерия, с помощта на удивително ефикасните принадлежности за ръководство на топлината, с които е оборудван електрическият автомобил.

Пробег

Агенцията за запазване на околната среда към момента не е предоставила данни за пробега на Taycan, само че Porsche към този момент потвърди, че някои модели, оборудвани с Performance Battery Plus, могат да изминат почти 587 км в действителни условия. Разполагаме с данни по WLTP за Taycan Turbo S, само че си коства да отбележим, че тестовият цикъл на EPA е доста по-строг и тези данни евентуално ще се намалят.

Засега данните, с които разполагаме, са сред 561 и 634 км в смесен цикъл и 616 и 695 км в града. Ако сте притежател на Taycan, евентуално притежавате къща с съседен към нея гараж.

Това значи, че ще разполагате с level two домашно зарядно устройство, което ще добави дребния % от употребяваната батерия. Продуктите на VW към този момент имат достъп и до мрежата Supercharger на Tesla, тъй че бързото зареждане няма да е проблем, а Taycan има портове за зареждане от двете страни за оптимално улеснение.

Сравнение на пробега

PORSCHE TAYCAN TURBO S LUCID AIR SAPPHIRE TESLA MODEL S PLAID
Размер на батерията 105 kWh 118 kWh 100 kWh
Пробег 634 км (WLTP) 687 км (EPA) 637 км (EPA)
Време за бързо зареждане (10-80% SOC) 18 минути Около 24 минути Около 35 минути

Скъпо, но…

Tesla Model S Plaid е хиперавтомобил на преференциална цена. В права линия той може да се конкурира с коли, които костват милиони, а коства единствено 89 990 USD. Porsche не разполага с нищо, което може да се конкурира с това. Базовият Taycan с мощ 402 к.с. коства малко над 100 хиляди $ и се нуждае от 4,5 секунди, с цел да доближи 96 км в час, което е охлювено в тази компания.

За да получите продуктивност, сходна на тази на Plaid, ще би трябвало да заплатите 210 995 $ (преди опциите) за Turbo S. Можете да си купите два модела S Plaid и един автомобил от нашия лист с налични мощни коли с ръчна скоростна кутия и да получите най-хубавото от двата свята.

След като се потопите в конфигуратора, нещата стават в действителност скъпи. С помощта на онлайн конфигуратора създадохме изцяло зареден Turbo S, който коства над 300 000 $.

Моделът Lucid Air Sapphire се продава на дребно за 249 000 $ и към него не можете да добавите нищо. За това обаче си има причина.

Това е въпреки всичко Порше

Собствениците на Model S Plaid считат, че техните коли се конкурират непосредствено с Taycan, което е… миличко. Те са сходни във връзка с performance в права линия, само че дотук приликите свършват.

Taycan е артикул от висок клас с интериор и качество на направата, които подхождат на цената му. Model S Plaid не може да претендира за същото.

Собствениците на Tesla споделят, че качеството на направата се усъвършенства, само че ни трябват повече доказателства в поддръжка на това изказване. Всъщност продължаваме да получаваме доказателства за противоположното. Като цяло Model S е и един от най-старите коли, продавани в Съединени американски щати, и обезверено се нуждае от възобновяване. Актуализациите по въздуха не са панацея …

Lucid Air има и няколко казуса с качеството, като шума от гумите и бъгавата инфоразвлекателна система. Тези проблеми са естествени за младите компании, само че Tesla в действителност би трябвало към този момент да се е справила с работата си.

От друга страна, Porsche датира от 1931 година и е на 93 години (въпреки че първият ѝ автомобил е единствено на 76 години). То може да има по-малко опит в основаването на електрически коли, само че последният Taycan потвърждава, че понижава изоставането си от новите играчи. Комбинирайте това с 93 години ноу-хау във връзка с всичко останало, което би трябвало да се знае за основаването на коли, и ще получите печеливша рецепта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР