Последните три години безспорно изглеждаха като някаква мрачна серия от

...
Последните три години безспорно изглеждаха като някаква мрачна серия от
Коментари Харесай

Кооперативните игри, като начин за по-добра връзка между хората

Последните три години несъмнено изглеждаха като някаква мрачна серия от опити, от които занапред ще се вадят заключения. Един от тези опити без подозрение се явява сравнението сред само онлайн взаимоотношението и метод на живот на хората, сравнен с живия, физически контакт. Поставени в изолационна среда, хората продължаваха да работят и поддържат връзка между тях, да правят толкоз доста ежедневни действия, само че само онлайн. Любопитен прави опит да потвърди, че ние се свързваме сполучливо с другите онлайн освен с гласа си, само че и на едно подсъзнателно равнище, и то без потребността от гласов или образен контакт с другия. Изследването открива постигането на цялостна синхронизация на мозъчните талази, като площадка за този опит се явява онлайн игра, която е била създадена особено за задачата на изследването. „ Успяхме да покажем, че може да бъде осъществена фазова синхронизация сред два мозъка без потребността от физическо наличие на другия човек “, споделя един от ръководителите на проучването – Валтери Уикстрьом от Университета в Хелзинки, Финландия. “Това открива спомагателни благоприятни условия да изследваме ролята на този механизъм на обществения мозък в онлайн взаимоотношението “.

В хода на проучването 42 финландски студента са били разграничени по двойки и помолени да играят особено за задачите на опита основана видеоигра, в която дружно направлявали спортен автомобил по четири разнообразни писти. Единият от тях управлявал скоростта, а другият посоката на придвижване, като след избран интервал те разменяли местата си, изигравайки всяка писта по два пъти. Двамата участника се намирали в две звукоизолирани стаи и без опция да споделят по какъвто и да е метод между тях.

В същото време двамата носели на главите си ЕЕГ скенери, които следели мозъчната им интензивност в действително време посредством електрически сигнали. Това, което разкрили провеждащите опита е постигането на цялостна синхронизация на алфа, бета и гама вълните на двамата участника.

Наблюдавано било също по този начин, че колкото по-синхронизирани били гама вълните на двамата участника, толкоз по-добре било представянето им в кратковременен проект, а по-висока синхронизация на алфа вълните водела до по-добро общо показване на участниците. Освен това в хода на играта, синхронът сред техните мозъци намалявал, само че той се оказвал още по-силен във втората игрова сесия.

„ Това проучване демонстрира, че междумозъчната синхронизация се случва и по време на кооперативни онлайн игри и това може да бъде измерено и тествано. Развиването на аспекти в игрите, които водят до нараснала синхронизация и емпатия може да има позитивни резултати и отвън региона на видеоигрите “, уверен е Уикстрьом.

„ Ако успеем да създадем интерактивни цифрови прекарвания, които задействат фундаменталните механизми на емпатията, то това може да докара до по-добри обществени взаимоотношения, самочувствие и работливост онлайн “, на собствен ред плана когнитивният невропсихолог Катри Саррикви, който се явява началник на целия план.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР