Последните събития на застрахователния пазар в Румъния напомнят за романите,

...
Последните събития на застрахователния пазар в Румъния напомнят за романите,
Коментари Харесай

EURACTIV за скандала с Евроинс: Нечестна игра в Букурещ предизвиква въпроса „кой пази пазачите“

Последните събития на застрахователния пазар в Румъния припомнят за романите, излезли от перото на Марио Пузо. Разгръщащият се спор сред Евроинс Иншурънс Груп и Румънската организация за финансов контрол (ASF) има капацитет да дестабилизира целия район, написа Дик Рош, някогашен ирландски министър по европейските въпроси, представен от " EURACTIV ".
 
Напоследък Българската фондова борса (БФБ) означи забележителни промени. В навечерието на Свети Валентин три от четирите съществени показателя на борсата затвориха доста надолу, след четири месеца постоянен напредък.

 

Спадът на БФБ беше провокиран в забележителна степен от събитията в Румъния, по-конкретно от опит за враждебно придобиване на Евроинс Румъния, част от основаната в България Евроинс Иншурънс Груп (EIG).

Евроинс Иншурънс Груп е една от най-големите самостоятелни застрахователни групи в Централна и Източна Европа. Към края на 2021 година тя имаше над 2,5 милиона клиенти и брутен премиен доход от над 700 милиона евро.

 

Еврохолд България АД, най-голямата обществена компания в България, листвана на Софийската и Варшавската фондова борса, има 90% от капитала на Евроинс Иншурънс Груп.

 

Финансовата група оперира в Централна, Източна и Югоизточна Европа с дъщерни сдружения в областта на финансовите услуги, общото обезпечаване, здравното обезпечаване, продажбите на коли, финансирането и лизинга и енергийния бранш.

 

По-голямата част от останалите акции на Еврохолд са благосъстоятелност на Европейската банка за възобновяване и развиване, която е в развой на увеличение на каузи си в сдружението – след утвърждение от Румънската организация за финансов контрол (ASF).
 
Дейностите на Евроинс Румъния попадат под надзора на регулатора, който управлява интервенциите на застрахователния и презастрахователния бранш в Румъния.

 

Подобно на сътрудниците си в други страни от Европейски Съюз, румънският регулатор дава отговор за надзора на спазването на финансовите и регулаторните условия, които се ползват за застрахователните компании, работещи в Европейски Съюз.

 

Регулаторът е освен „ страж “ на румънските стандарти – той също е предопределен да бъде страж в Румъния на стандартите на Европейски Съюз, в това число тези за ръководство в застрахователния бранш.

 

Въпреки че напрежението сред надзорните организации като Румънската организация за финансов контрол и фирмите, които те са натоварени да управляват, не е извънредно, търканията сред регулатора и Евроинс Румъния, както твърди Еврохолд България, надвишават естественото.
 
Връзката сред съответни играчи в регулатора и Евроинс Румъния, както се разкрива в популяризирания материал, е тревожно токсична. Изглежда по-скоро като история, написана от Марио Пузо, създателят на „ Кръстникът “, в сравнение с връзката, която би трябвало да съществува сред национална организация за финансов контрол и огромна компания със устойчиво и спазващо закона досие.

 

Разкритията на Еврохолд България АД, публикувани в EURACTIV и в българските медии, са смущаващи както във връзка с възприетия от регулатора метод, по този начин и във връзка с това, което те оферират за вътрешните интервенции на организацията.

 

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Ансен Христов разкри неотдавна, че в края на 2019 година Евроинс Румъния е получила оферта от шефа на регулатора да закупи румънска застрахователна компания Сити Иншуранс.
 
По това време Сити Иншуранс беше на процедура банкрутирала компания с дребна стойност. От Еврохолд взеха решение, че „ офертата “ е несериозна. Регулаторът обаче оповестява на компанията, че направената оферта не може да бъде отказана и че отводът ще има последици.

 

Тези „ последици “ пристигнаха като торнадо. Инспекторските екипи от Агенцията за финансов контрол на Румъния станаха на практика непрекъсната част в офисите на Евроинс Румъния. В румънските медии се разпростра отрицателна акция. Бяха отправени обвинявания, че Евроинс Румъния е закъсняла с изплащането на застрахователни искове, което незабавно беше оспорено.

 

Регулаторът сложи Евроинс Румъния във краткотрайна администрация с Гаранционния фонд за обезпечаване. Основание за това изключително деяние е, че членовете на борда на сдружението не са били тествани дали имат нужните качества за назначенията си, изказване, което още веднъж бе оспорено от Еврохолд.

 

Най-значителният напън върху компанията е бил извършен да приключи съществуващия си презастрахователен контракт с компания, основана отвън Европейски Съюз.

 

Презастраховането е неизменима част от активността на всеки осигурител. Сключването на презастрахователен контракт е дълъг и ангажиращ развой за всички страни. Едностранното преустановяване на презастрахователен контракт води до огромни отрицателни финансови последствия.

 

Еврохолд остро оспорва основанието, на което румънските регулатори изискват преустановяване на презастрахователния контракт.

 

В известието на компанията се акцентира, че презастрахователният оператор, считан за недопустим от регулатора, има солидни резултати и е финансово постоянен, като държи банковите си сметки в Европейски Съюз и Англия.

 

Според Еврохолд няма съображение нито в законодателството на Европейски Съюз, нито в румънското законодателство за условие компанията, предоставяща презастраховане, да бъде основана в Европейски Съюз. Компанията също по този начин твърди, че опасността, отправена от регулатора, че ще откаже да признае презастраховането, нарушава както европейското, по този начин и румънското законодателство.

 

Необичайно изказване

Еврохолд излезе с извънредно искрено изказване за медиите на 10 февруари

Изявлението е удивително и с това, че концентрира виновността за „ офанзивата против Евроинс Румъния “ върху „ висши и междинни мениджъри “ от регулатора и върху „ лицата, които провокираха рецесията с румънската застрахователна компания Сити Иншуранс “.

 

Застрахователят разказва дейностите на забърканите лица като застрашаващи „ финансовата непоклатимост на компанията, целия осигурителен бранш и икономическата непоклатимост на страната “, с капацитет за „ отрицателно влияние и върху участието на двете страни в Шенгенското пространство като влизането на България в еврозоната ”.

 

Тревогата, отразена на Българската фондова борса, акцентира тази позиция.

 

В изказването се характеризират „ дейностите и ограниченията “ на чиновниците в регулатора като „ жестоко нарушаване освен на локалното, само че и на европейското законодателство “ и се споделя, че Еврохолд е алармирал Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) и други европейски органи за тези дейности.

 

Пазител на договорите

Когато присъствах в Букурещ и София на тържествата на 31 декември 2006 година и 1 януари 2007 година за отбелязване на присъединението им към Европейски Съюз, бях очевидец на насладата и упованието на хората в тази удобна повратна точка и за двете страни.

 

Би било трагично, в случай че дейностите на шепа хора в облечена с власт организация осуетят напредъка на Румъния или навредят на икономическото богатство на България.

 

Във време, когато централните и източните страни от блока, както и целият Европейски Съюз, се борят да се оправят с войната в Украйна, евентуално големите стопански разтърсвания, които могат да произтекат от продължаващия спор в Румъния, са последното нещо, от което се нуждаят.

 

Материалът, оповестен от Еврохолд, припомня за въпроса на Ювенал „ кой пази пазачите ”: Ако румънският регулатор се провали в ролята си на „ надзирател ”, кой ще пази? Отговорът се крие в договорите на Европейски Съюз. Европейската комисия е „ страж на договорите “ и на правилата, които те скрепяват.

 

Необходима е бърза интервенция от страна на Комисията, преди към този момент неприятната обстановка да се утежни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР