Последните посещения в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз

...
Последните посещения в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз
Коментари Харесай

Могерини: ЕС показа ангажираността си към Македония и региона

Последните визити в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по разширението Йоханес Хан ясно демонстрират цялостната и непрекъсната ангажираност към Македония и района. Това написа самата Могерини в отговора до евродепутата и заместник-председател на Европейския парламент Димитрис Пападимулис, който насочи писмен въпрос във връзка със обстановката в Македония, предава „ Фокус ".

Пападимулис изпрати писмото на 4 май и в него акцентира, че „ Македония е подкопана от продължителна политическа неустойчивост, с политически и междуетнически разкол, който се утежнява ". В текста Пападимулис акцентира, че „ се ускорява климата на политическо съревнование, съществува непрекъсната неустановеност по въпроса за съставяне на държавно управление, медиите се пробват да се заглушат, независимостта на правосъдната власт е под въпрос, а насилието и конфликтите ескалират ". Той прибавя, че обстановката в Македония „ утежнява и националистическата и иредентистичка изразителност на албанския министър председател Еди Рама и политиката на Косово, които се пробват да отвлекат вниманието на обществото от същинските проблеми като бедността и корупцията ".

„ Тези феномени заплашват стабилността и развиването на страните от Западните Балкани, както и техния европейски път ", бе заключението на Пападимулис.

Отговорът на Могерини е с дата от 27 юли, само че гръцкият евродепутат заяви за него в сряда, 9 август. В него се отбелязва, че „ наличието и уговорката на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани е от жизненоважно значение за мира и стабилността в района и неговото икономическо възобновяване ".

„ В този подтекст, Европейски Съюз изрази подготвеност да сътрудничи с новото държавно управление на някогашната югославска република Македония, която към този момент направи позитивни стъпки към стабилизиране на връзките със своите съседи ", споделя Могерини в отговора си.

Тя прибавя също, че представителите на Европейски Съюз в техните изказвания, само че и в директните контакти с политическите водачи, непрекъснато предизвестяват, че би трябвало да се заобикалят всевъзможни провокативни изявления.

„ Европейски Съюз предизвиква мира, помиряването и районна непоклатимост посредством разговор и консенсус, и ще продължи да го прави ", акцентира още Могерини.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР