На 2 юни Мексико ще проведе избори за парламент, местна

...
На 2 юни Мексико ще проведе избори за парламент, местна
Коментари Харесай

Преди изборите в Мексико: 30 убити кандидати и 11 отвлечени

На 2 юни Мексико ще организира избори за парламент, локална власт и президент. Кампанията в 130-милионната страна обаче минава под сянката на ескалираща вълна от принуждение, написа испанският " Ел Паис ".

Месец преди вота 30 претенденти са убити, 11 отвлечени, а 77 - заплашвани.

Ное Рамос Феретис е претендент за кметския пост на град Манте. Той е намушкан неведнъж по време на протест, а нападателят си потегля несмущаван. Часове след закононарушението е открит мъртъв претендентът за кмет на Сан Хосе Индепенденсия, който е от ръководещата партия МОРЕНА.

Град Селая е съпоставим по величина с Пловдив, а кандидатката за кмет на МОРЕНА е убита директно след среща с гласоподаватели.

През февруари в границите на няколко дни са убити претендентите за кмет на трите водещи партии в град Мараватио.

Убийствата не пропущат и перлата на мексиканската ривиера - 600-хилядният град Акапулко.

Едно от най-високопрофилните убийства е на зетя и племенника на сенатор Рикардо Монреал. Ако в статистиката за 2024 година се включат убитите родственици на политици и политически уредници, то броят на покушенията надвишава 170.

При последните локални избори пък е имало случай, при които за кметската конкуренция е останал единствено един кандидат.

Различни анкети пресмятат, че всяко политическо ликвидиране, което придобива популярност, понижава изборната интензивност с повече от 1%. Много от гласоподавателите се опасяват да отидат до урните.

" Феноменът на изборното принуждение се разраства от ден на ден и повече. През 2021 година и 2018 година също имаше десетки политически убийства, само че те бяха по-малко и в по-ограничена територия ", декларират от неправителствената организация Laboratorio Electoral ( " Избирателна лаборатория " ).

Заплахите карат доста претенденти да се откажат от конкуренцията. Такъв е казусът с Лоренцо Мартинес, който под напън взема решение да не се бори за кметското място в планинския град Закапу.

" Картелите са тези, които позволяват кой може да се кандидатира и да ръководи. Атаките са и способ за напън над политическите партии ", разяснява Даниела Ариас от Laboratorio Electoral.

В доста случаи убийствата стартират преди откриването на акцията, още до момента в който партиите разискват вътрешно кандидатурите си. Понякога не проведената престъпност, а настоящите политици вземат решение да отстранят конкуренцията си с патрони.

Според Мануел Перес Агире от Мексиканския лицей това демонстрира какъв брой размита е станала границата сред страната и картелите.

" В доста случаи няма разлика сред незаконната група и кмета, който е евентуалният гарант на покушенията ", отбелязва Перес Агире, цитира дир.бг.

Атаките са главно към претенденти за локалната власт, а това има разумно пояснение счита Агире. 

" Мексико не може да влага в полицията на всяка една от близо 2500-те си общини ", декларира той. Така в доста градове локалната власт е изцяло беззъба пред незаконните групи. Картелите са толкоз мощни, че даже организират лични военни паради.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР