Последните две десетилетия са белязани от все по-голямо маргинализиране на

...
Последните две десетилетия са белязани от все по-голямо маргинализиране на
Коментари Харесай

Защо бюджетният дефицит е нещо опасно?

Последните две десетилетия са белязани от все по-голямо маргинализиране на идейните концепции, които отстъпват място на икономическия прагматизъм. Той постоянно слага политическите решения на напред във времето, до момента в който икономическата политика безусловно се напасва по отношение на настоящата политическа обстановка. Това е циничен модел, който основава тласъци за все по-сериозно прилагане на обществени запаси за чисто стопански действия. Последствията са усилване на неефективността и неестествено разширение на неравенствата.

Подобна динамичност следим в световен проект, като най-отчетливото доказателство за това са непрестанно увеличаващите се държавни разноски към Брутният вътрешен продукт и мощното задлъжняване на редица страни. Към края на 2021 година държавните разноски, като % от Брутният вътрешен продукт, във Франция доближават 59%, в Италия до 55%, Германия – 51%, Испания и Швеция – 50%, СAЩ – 42% и други (IMF, Public finances in modern history database, 2022).
Рискови залози
Повишаването на държавните разноски е обвързвано с непрекъснато генериране на бюджетни дефицити, тъй като раздуването на държавните разноски не може да се покрие със събираните доходи. Изключение не прави и еврозоната, в която непрекъснатото трупане на бюджетни дефицити е от самото ѝ основаване. Агрегираните данни за страните членки демонстрират, че всяка една година се генерират дефицити, без изключение. В страните от Европейски Съюз статистиката е безусловно идентична. (OECD, Total general government deficit, % of GDP, 2000 – 2022)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР