Последните данни, публикувани във вторник, сочат, че през последното тримесечие

...
Последните данни, публикувани във вторник, сочат, че през последното тримесечие
Коментари Харесай

БРИКС: Една държава от алианса едвам успя да се спаси от рецесия

Последните данни, оповестени във вторник, сочат, че през последното тримесечие на миналата година стопанската система на Южна Африка едвам е избегнала техническа криза.

По данни на Статистическия институт на Южна Африка е регистриран едвам 0.1% тримесечен растеж след 0.2% стесняване през третото тримесечие.

Рецесията, определяна като две поредни тримесечия на стопански спад, беше избегната с дребна разлика.

През 2023 година действителният годишен Брутният вътрешен продукт означи непретенциозен растеж от 0.6%, което подхожда на прогнозата на Националната хазна. Това обаче бележи видимо закъснение по отношение на растежа от 1.9%, следен през 2022 година

Икономистите предвиждат, че растежът на Брутният вътрешен продукт за 2024 година ще варира сред 0.7% и 1.5% – ниво, което е незадоволително за справяне с съществени провокации като високата безработица, бедността и неравенството.

Тези неотложни проблеми са от първостепенно значение за гласоподавателите, защото страната се приготвя за изборите, които се чака да бъдат оспорвани в народен и недодялан мащаб.

Африканският център за стратегически проучвания счита, че тези избори ще послужат като индикатор за това до каква степен дейно ръководещият Африкански народен конгрес (АНК) се оправя с изменящите се обществени и стопански проблеми в страната.

Анализаторите чакат, че на идните избори на 29 май АНК може да загуби парламентарното си болшинство за първи път от епохата на апартейда насам.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР