Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление

...
Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление
Коментари Харесай

МОСВ: Няма данни за замърсяване на българската акватория на Черно море

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

Министерство на околната среда и водите обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуални замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води към този момент не се следи.

Според постъпилите в Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ публични данни от седмичния радиологичен разбор на пробите за тритий, взети от бреговите пунктове, не се откриват превишения. 

Симулациите на следените две петна от нефтопродукти в изключителната икономическа зона на България демонстрират, че до 15 юли няма да навлязат в териториалното море, като след 10 юли придвижването им се забавя. Движението на южното леке се ориентира на северозапад.

Данните ясно демонстрират, че няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи придвижването на нефтените петна до цялостното им разнасяне. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР