Последната година НСО сякаш стана последната изкупителна жертва на всичко.

...
Последната година НСО сякаш стана последната изкупителна жертва на всичко.
Коментари Харесай

Стоянов: Почувствах се не само обиден, но и унизен от това, което се случи на 3 март

Последната година НСО като че ли стана последната изкупителна жертва на всичко. Повече от 20 години нямам защита, тъй че не съм директно заинтригуван дали ще има НСО, само че то е нужно. Това сподели президентът Петър Стоянов (1997 г.–2002 г.) в " Лице в лице " по bTV.

" Преди 11 септември и атентатът имаше министри и министър председатели, които ходеха с колела на работа, само че след това това се промени. Една вътрешна инспекция в никакъв случай не е непотребна, само че по принцип счита, че отношението към НСО би трябвало да е доста почтително ", добави той. 

" Нищо не е по този начин просто, както наподобява. Никак не е елементарно за НАТО да вземе решение за директна военна поддръжка в Украйна, тъй като това би изглеждало като една Трета международна война. Това, което мен ме тормози, е отражението на протичащото се в България, само че освен позиция на стопанска система и идващите бежанци, само че и чисто ментално и родопсихологическо.

Това раздрусва българското общество. Аз се почувствах освен афектиран, само че и потиснат от това, което се случи на 3 март. На времето си припомням, загатнах Кулите близнаци, тогава един френски вестник излезе със заглавие " Ние сме Америка ".

Днес би трябвало да сме на страната на премиера и националното заседание ", сподели той във връзка скандалното мятане на снежна топа по премиера Петков на Шипка ", добави той.  

" Мисля, че хората, които вземат участие в дебата " за " или " срещу " Русия и по-скоро тези, които пазят политиката на президента Путин, те имат ирационални претекстове. Българското русофилство, въпреки и с далечни корени, е феномен, който липсва на всички места в Европа. Сега това ирационално русофилство го виждаме.

Винаги ли когато Русия направи значимо геополитическо решение, това постоянно ли ще се отразява толкоз пагубно на българското общество и ще ни разделя? Няма ли да застанем зад националния ни интерес. Ясно е, че всички политици споделят,. че го пазят, само че какъв е той.

Той не е неразграничим от този на Русия. Понякога той е противопоставен. Трябва да го пазиме, само че не с нападателна реторика, тъй като издава комплекс за непълноценност. Отношението към Русия би трябвало да е доста отговорно ", сподели още Петър Стоянов.  

" Отношенията сред Русия и Украйна са доста комплицирани в исторически проект. Един съветски историк беше споделил, че по време на рецесии съветските императори, както и Путин, са прибягвали до дребни войни и по този начин са избягвали значимите събития. Тази война може да се окаже последния етап за създаване на украинската национална еднаквост. Трябва да се види дали няма да се обърне против стратегическите проекти на Русия ", изясни Стоянов. 

" Нека да сме наясно, тъй като в този спор, неведнъж се споделя, че американците ги подстрекават. Съветският съюз продължи своето битие и когато Буш посети Киев направи тирада, която стана известна като " пиле по киевски ". Заклеймява самоубийственият шовинизъм. Те се опасяваха, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики ще усили риска от стартиране на нуклеарно оръжие. Независимо от тази американска позиция, имаше референдум в Украйна и 92% гласоподаваха " за " самостоятелна Украйна. Това, което се случва там, би трябвало да ни докара до няколко значими извода ", сподели президентът.  

" Първият е, че е извънредно време да имаме национална позиция и да сме наясно, че няма да бъде идентична с позицията на Русия. Обичаме Русия, само че повече от Русия би трябвало да обичаме България. Аз си припомням, че откакто си подадохме молбата за участие в НАТО, не беше посрещнато добре в Русия. Когато се срещнах с Елцин го попитах какви са връзките им с Франция, Белгия и Холандия. Казах му, че връзките ни са двусмислени, само че би трябвало да станем член на Европейски Съюз, с цел да имаме ясни връзки. Минаха 20 години, само че тази двоякост продължава да ни преследва ", добави Стоянов. 

" Крайно време е да разберем, че не сме изправени пред избор България или Русия. Ще имаме и други въздействия, с помощта на украинския спор. Например, ние съвсем постоянно разделяме съветската интелигенция, само че през 1838г. Пушкин написа стихотворение за клеветниците на Русия. Дали славянските ручеи ще се влеят в съветското море или ще изсъхне. Тя ще изчезне, в случай че славянски ручеи не се вливат в това море. Аз мисля, че една от последствията на тази война, е че концепцията за славянската дъга получи извънредно тежък удар. Това минира концепциите на някои днешни съветски мислители ", приключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР