Посланиците на Русия и Беларус в България не трябва да

...
Посланиците на Русия и Беларус в България не трябва да
Коментари Харесай

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покани за откриването на новия парламент, решиха партиите

Посланиците на Русия и Беларус в България не би трябвало да бъдат поканени на откриването на 48-ото Народно заседание на 19 октомври. Около тази позиция се сплотиха множеството партии, които са показани в новия парламент, заяви Надежда Йордaнова от " Демократична България ".

Представители на седемте обединения в новия парламент разискаха въпроса на среща в четвъртък. Два дни по-рано " Демократична България " изиска по време на закрита среща посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова да не бъде канена на първото съвещание на новото Народно заседание. Надежда Йорданова заяви тогава, че предлагането е получило поддръжка единствено от " Продължаваме промяната ". Българска социалистическа партия и " Възраждане " са били срещу, а ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " не са взели отношение.

В четвъртък по думите на Йорданова предлагането на " Демократична България " на посланиците на Русия и Беларус да не се изпращат предложения е било подкрепено от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ и Движение за права и свободи . " Възраждане " и Българска социалистическа партия са възразили, а представителят на " Български напредък " е споделил, че България би трябвало да се придържа към европейската позиция.

„ Нека да изясним, че писани правила в тази посока, наложителен лист за поканване няма. Преценка на страната хазаин е кой да бъде поканен “, сподели още Йорданова пред публицисти след срещата в Народното събрание.

„ Това, което изяснихме в администрацията на Народното събрание, е, че съобразявайки се със мненията на политическите партии, те ще уведомят Министерството на външните работи, което ще изпрати съответните писма и в листата на поканените няма да бъдат включени двамата посланици – на Руската федерация и на Беларус “.

Йорданова напомни, че при започване на войната, на 18 март, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола излезе с " ясно мнение, че в постройката на Европейския парламент няма да бъдат допускани посланиците на Русия и на Беларус, както и представители на тези две страни ".

Въпросът дали посланичката на Русия да бъде поканена на тържественото първо съвещание на Народното събрание беше подложен на фона на военната експанзия на Русия против Украйна. По време на войната, която продължава повече от седем месеца, съветските войски бяха уличени в осъществяване на военни закононарушения в Украйна.

В началото на войната Русия разгласи България за " неприятелска страна ", а по-късно едностранно и в нарушаване на подписания контракт спря да доставя природен газ за страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР