Посланиците на ЕС вчера отново не успяха да постигнат договор

...
Посланиците на ЕС вчера отново не успяха да постигнат договор
Коментари Харесай

Бивш министър на Гърция за българите: Шовинисти! Още живеят в Коминтерна

Посланиците на Европейски Съюз през вчерашния ден още веднъж не съумяха да реализират контракт за решение за започване на договаряния с Република Северна Македония. България продължава да упорства нейните претенции, свързани с историята, да бъдат включени в текста, което не се приема от другите членки на Европейски Съюз, написа македонският вестник "Курир ". Консултациите не престават в опит да се реализира консенсус до министерския Съвет на 8 декември и да се деблокира обстановката, която държи като пленник освен евроинтеграцията на Македония, а и целия район, написа още вестникът.

Скопие продължава да гледа с оптимизъм, че ще се откри решение с България, признава, че времето до срещата е малко, само че се надява до последния миг на положително решение, осведоми Българска телеграфна агенция.

Еврокомисарят за разширението Оливер Вархей обаче не е оптимист, че преговорните рамки за Република Северна Македония и Албания ще бъдат признати и двете страни ще стартират договаряния за участие в Европейски Съюз тази година, написа вестник "Нова Македония ".

Според Вархей възможностите да се откри решение за започване на договаряния със Скопие и Тирана са дребни, въпреки Европейска комисия и немското председателство на Европейски Съюз към момента да работят със страните членки. Еврокомисарят уточни, че районното съдействие и добросъседските връзки са ключове за напредъка към Европейски Съюз и направи оценката, че има още доста да се работи по вътрешните промени, районното съдействие и укрепването на стопанските системи.

Вестникът цитира и публикация на някогашния гръцки външен министър от радикалната левица Сириза Никос Кодзиас за "Независимата балканска осведомителна организация ", под заглавие "Позицията на българския национализъм в македонския въпрос основава сериозен проблем ", в която написа за българското несъгласие, подлага на критика позициите на София и тези на част от гръцката десница. Кодзиас счита, че е основан сериозен проблем в района заради "шовинистичното откопаване на македонския въпрос от радикалните националисти от България ". Според него "българските шовинисти живеят във времето и пространството и в ерата на Комунистическия интернационал ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР