Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на

...
Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на
Коментари Харесай

Парламентът няма да покани нито Митрофанова, нито посланика на Беларус

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото разкриване на 48-ото Народно заседание. Това разгласи Надежда Йорданова от " Демократична България " след срещата на парламентарните групи в Народно събрание.

Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус, добави някогашният правосъден министър.

По-рано политическите сили потвърдиха позициите си " за " и " срещу ". А от Движение за права и свободи се причислиха към ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, които са категориично срещу приисъствието на Митрофанова в пленарната зала за началото на пленарната сесия.

" Нашата позиция е ясна - няма място госпожа Митрофанова на съвещанието другата седмица ", съобщи определеният за народен представител от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Предложението е на " Демократична България " и се поддържа от " Продължаваме промяната " и ГЕРБ, а Българска социалистическа партия и " Възраждане " към този момент оповестиха, че са срещу него. От ГЕРБ пък се заканиха, че няма да стъпят в пленарната зала, в случай че Митрофанова участва.

На влизане на срещата през днешния ден Андрей Гюров, който беше ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната " в предходния парламент, разяснява, че и неговата групировка е срещу наличието й на тържественото съвещание на 19 октомври.

" За нас мястото на дипломат Митрофанова не е на тържественото съвещание, а на депутатите е мястото в залата. Има си протокол, ще обсъдим, ние показали нашата позиция и те ще подхващат нужните дейности ", сподели Гюров.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че няма какво да се разяснява повече, а депутатът от " Български Възход " Георги Самандов подсети, че има протокол и Митрофанова е посланик, като всички останали.

" За Българска социалистическа партия е пределно ясно: Официалният представител на Руската федерация у нас - госпожа Митрофанова, би трябвало да бъде поканена на конституирането на новия български парламент наедно с останалите първи дипломати. Всяко друго държание ще усложни в допълнение и без друго влошените ни връзки с Русия ", разгласи през Facebook социалистът Борислав Гуцанов по-рано през днешния ден.

В отговор на питане от Dir.bg какъв е редът при сходни случаи, малко преди срещата на политиците, от Външно министерство обявиха, че това е въпрос от компетенциите на Народното събрание.

" При отправянето на покана към представителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България, за наличие на първо съвещание на новоизбрано Народно заседание е открита практиката администрацията на Народно събрание да изпраща писмо до Министерството на външните работи, с което насочва молба за правене на вербална нота с покана до упълномощените посланици у нас ", дадоха отговор от Министерство на външните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР