Посланикът на Молдова в Москва Лилиан Дарий беше извикан в

...
Посланикът на Молдова в Москва Лилиан Дарий беше извикан в
Коментари Харесай

Русия експулсира служител на молдовското посолство в Москва

Посланикът на Молдова в Москва Лилиан Дарий беше извикан в съветското външно министерство в сряда, където му е била връчена нота за оповестяване на чиновник на молдовското посолство за личност нон грата. Това бе направено в отговор на експулсирането на чиновник на съветската дипломатическа задача в Кишинев, заяви ТАСС, като цитира изказване на съветското външно министерство.

" На 9 ноември в съветското външно министерство беше извикан изключителният и пълномощен дипломат на Република Молдова в Руската федерация Лилиан Дарий, на който беше връчена нота от министерството, с която се афишира за личност нон грата чиновник на молдовската посолството в Москва, се споделя в изказването. Тази мярка е отговор на признатото на 1 ноември тази година молдовска страна взе нестимулирано решение да разгласи за личност нон грата чиновник на съветското посолство в Молдова ".
 Молдова упреква Русия за митингите в страната
Молдова упреква Русия за митингите в страната

Руски сътрудници работели за дестабилизирането на Молдова

По-рано формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че решението на Молдова да разгласи за личност нон грата чиновник на съветското посолство в Кишинев е следващото удостоверение на курса на сегашните молдовски управляващи за разрушение на двустранното съдействие.

Припомняме, че това е следващ епизод от обтегнатите връзки сред Москва и прозападните управляващи в Кишинев. Молдова упрекна Русия, че я изнудва посредством енергетиката и стои зад многохилядните митинги в страната. 

Ден по-рано, държавното управление на Молдова може да съди съветския държавен енергиен колос " Газпром " за внезапното понижаване на доставките на природен газ. 
 Молдова обмисля да съди
Молдова обмисля да съди " Газпром "

Заради внезапно понижаване на доставките на природен газ

Бившата руска страна е мощно подвластна от съветското синьо гориво и се бори с понижение на доставките с цели 40%, което я изправи пред усложнения да обезпечи задоволително електричество на 2,5-милионното си население.

Миналия месец Русия предизвести, че в случай че страната не заплати за предходни количества доставено синьо гориво до 20 октомври тази година.

Енергийният колос " Газпром " предизвести, че може да се стигне до преустановяване на контракта " когато и да е " заради жестоко нарушаване на изискванията.

Едно от главните условия, при които " Газпром " се съгласи през октомври предходната година да удължи контракта за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните заплащания. Тогава държавното управление на републиката се ангажира да наеме задграничен инспектор, който да ревизира дълга към Газпром до 1 май 2022 година, само че това не се случи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР