Поскъпването на руския петрол не успя да удържи курса на

...
Поскъпването на руския петрол не успя да удържи курса на
Коментари Харесай

Приходите на Русия от петрол не успяха да удържат срива на рублата

Поскъпването на съветския нефт не съумя да удържи курса на рублата.

На борсата в края на предходната седмица курсът на $ доближава 91.3 рубли, със 70 копейки повече от четвъртък и 38 копейки повече от миналата неделя

Стойността на съветския нефт Urals се доближава до 70 за барел и нараства съвсем с 30%, а разликата с Brent е под 15 $ за пръв път от март 2022 година по данни от края на предходната седмица.

В края на петъчната търговия растежът е бил с 10% по отношение на същия интервал в миналата седмица. Тенденцията още не се е отразила на курса на рублата, само че приходите от продажбата на енергоресурси все още не доближават за поддръжка на валутата, написа в. " Комерсант ", представен от dnevnik.bg.

На борсата в края на предходната седмица курсът на $ доближава 91.3 рубли, със 70 копейки повече от четвъртък и 38 копейки повече от миналата неделя. " По-рано мощните придвижвания на цените на нефтения пазар водеха до съмнения на валутния курс ", продължава вестникът. Двама представени икономисти чакат опция рублата на падне до 95 за $ във второто полугодие.

Слабата реакция на валутния пазар съгласно " Комерсант " е обвързвана с дейния преход към външноикономическа активност в рубли и валути на " другарски страни " и усилващия се отлив на капитал.

Цитиран е основният аналитик на " Совкомбанк " Михаил Василиев, съгласно който по-рано растежът е обезпечаван от финансови спекуланти, в това число задгранични, купували рубли при растеж на петрола в очакване да се усилят износът и притокът на валута. Сега на съветския валутен пазар нерезиденти няма, а най-големите съветски банки са под глобите на Съединени американски щати и Европа.

Цените се покачват поради намаляващото предложение. Вестникът цитира и данни на " Блумбърг ", съгласно които за седмицата, завършила на 23 юли, доставките на нефт от пристанищата в Приморск, Уст-Луга и Новоросийск спадат до 1.17 млн. барела на ден, или 625 хиляди под миналата неделя. Съкращенията и на Саудитска Арабия (1 млн. на ден, оповестени предишния месец и съгласувани с Москва) и упованието да нарасне търсенето в Китай поради новите ограничения за стимулирането на стопанската система, също утвърждават обстановката на пазара.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР