Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите затова са обусловени единствено

...
Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите затова са обусловени единствено
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат горивата

Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите по тази причина са обусловени само от свободния пазар. Това съобщи в " Денят стартира " Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му горивата ще продължат да нарастват и то фрапантно до две години, в случай че параметрите на " зелената договорка " останат същите.

" Най-драстично ще бъде повишаването на пропан-бутана, горивото, което се употребява от най-бедната част от популацията, тъй като, в случай че в този момент акцизът е 18 стотинки на литър, това, което планува " зелената договорка " е 40 стотинки единствено нарастване на акциза, плюс още една съставния елемент, към 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се трансформира в първокласно гориво ", добави Светослав Бенчев.

По думите му за една година има повишаване в границите на 27-28 % за бензина и дизела.

" Цената на суровия нефт за същото време се усили със 100% - през октомври предходната година е била 40 $ за барел, в този момент е над 80 $ за барел ", посочи Светослав Бенчев.

Според него това повишаване на бензина и дизела е обикновено и чака то да продължи, тъй като цените на суровия нефт не престават да порастват на интернационалните пазари.

Светослав Бенчев акцентира, че сега няма различен фактор за нарастването, с изключение на цената на суровината. Данъци и акцизи в този момент са на същите равнища като през предходната година.

" Пазарни са правилата, вижда се и на територията на страната и сред веригите в другите градове цените ни са разнообразни. На пазара има конкуренция, т.е. единственото, което дефинира цената на горивата сега, е свободният пазар ", сподели още представителят на Българската петролна и газова асоциация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР