Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушогл в България, което

...
Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушогл в България, което
Коментари Харесай

Захариева: Посещението на турския външен министър за днес беше отложено

Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушогл в България, което трябваше да се състои през днешния ден, е отсрочено за по-добро време. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в ефира на Би Ти Ви.

Дипломатическо напрежение сред двете страни се появи, откакто Чавушоглу инициира диалог с Екатерина Захариева във връзка Закона за вероизповеденията и по-късно съобщи в Турция, че се е намесил при приемането на поправките. Думите му пристигнаха дни преди провеждането на локални избори в страната, на които ръководещите изгубиха контрола над огромните градове и богатите провинции и провокираха реакция от София и демарш пред турския дипломат.

Няколко дни по-късно от турското министерство на външните работи разгласиха изказване, в което се споделя, че
злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър, с цел да увредят връзките на Анкара и София.

Днес Захариева за следващ път дефинира изявлението като " недопустимо ". Тя добави, че е разговаряла с сътрудника си за малко по време на визитата си във Вашингтон, където той е уверил, че думите му не са били преведни вярно, на турски думата била друга, напън не бил оказвал. " Така че да кажем, че това беше някакъв вид опрощение ", сподели Захариева. Министърът посочи,че не приказва турски, само че изявлението е било гледано от няколко индивида в Министерство на външните работи ", сподели тя.

Тя направи коментар и за вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност, който беше призован за ограниченията против корупцията във властта. " Болката " на Българска социалистическа партия е, че управлението на антикорупционния орган се избира от Народното събрание, не от президента, а първите абзаци от плана, препоръчан от президентската институция съответстват с тези на Българска социалистическа партия, съобщи министърът. Тя напомни, че когато държавното управление е внесло този закон, Българска социалистическа партия сагласували срещу.

Захариева акцентира, че не е имало никакво пазене на статуквото, каквото изявление имаше от луидера на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Това е цялостен парадокс. На българин му писна, когато имаме проблем да споделяме, че ще приемем нов закон, ще създадем нов орган. Предложението беше да се направи оценка на настоящия. Все отново от една година работи ", сподели Захариева и подчертава, че я тормози закон да се написа " на коляно " преди изборите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР