Посещавано главно от спелеолози и катерачи и само с една

...
Посещавано главно от спелеолози и катерачи и само с една
Коментари Харесай

маршрути | Деветашкото плато за напреднали

Посещавано основно от спелеолози и катерачи и единствено с една дребна хижа допреди петнайсетина години, Деветашкото плато е едно от местата в България, които се развиха бързо с помощта на туризма. В момента в деветте му села има над 50 къщи за посетители, а в региона на известните забележителности Крушунски водопади, Деветашка пещера и Къкринско ханче разминаването с шумните тълпи в почивни дни е сложна работа. Това, което обаче малко хора знаят, е че оттатък тези три места Деветашкото плато продължава, изненадва с още хубости и предлага забавни способи да бъде опознато.

Посещавано основно от спелеолози и катерачи и единствено с една дребна хижа допреди петнайсетина години, Деветашкото плато е едно от местата в България, които се развиха бързо с помощта на туризма. В момента в деветте му села има над 50 къщи за посетители, а в региона на известните забележителности Крушунски водопади, Деветашка пещера и Къкринско ханче разминаването с шумните тълпи в почивни дни е сложна работа. Това, което обаче малко хора знаят, е че оттатък тези три места Деветашкото плато продължава, изненадва с още хубости и предлага забавни способи да бъде опознато.
Под земята
Деветашката пещера, въпреки и да е една от най-големите и красивите в България, напълно не е единствената подземна естествена забележителност на платото. По-слабо известни, само че все пак забавни за посещаване са и пещерите Футьова, Стълбица и Гарваница. И трите са част от Деветашкото плато и са налични за любопитни туристи без специфичен опит в спелеологията.
Пещера Стълбица, на към 3 км от с. Кърпачево, стартира с просторна подземна зала с диаметър 40 метра. Автор: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com
Футьова пещера е може би най-посещаваната от трите. Тя се намира на към 3 километра на северозапад от село Кърпачево и може да бъде достигната и пешком след приятна разходка по черен път, а по-късно и по пътека, обозначени с табели. В пещерата се навлиза във вътрешността подземен по дълъг и стеснен кулоар. Тя не е облагородена, няма осветяване и по тази причина е желателно любопитните да навлязат във вътрешността, да си носят зареден първенец или фенерче, както и ботуши или по-солидни туристически обувки. Характерно за Футьова е, че е една от пещерите, в които човек може да извърви значително разстояние (общо 700 м) по относително елементарен терен и без да има потребност от специфични умения и екипировка . Въпреки нейната досегаемост, е целесъобразно да се потърсят услугите на локални водачи, които с изключение на насоките за безвредно прекосяване, могат да дадат и забавна информация за пещерата. Сред обстоятелствата, които са известни за нея, е, че в недрата ѝ са открити остатъци от праисторически живот. Друга значима информация за Футьова е, че тя, както множеството пещери, е населявана от прилепи, които са предпазени типове и не трябва да бъдат безпокоени .

Отново със стълби, както подсказва и името ѝ, е пещера Стълбица . Тя също е на 3 километра от село Кърпачево, само че в посока запад. Входът ѝ може да бъде доближат пешком, с по-проходим автомобил, с колело или пък на кон. Стълбица стартира като отвесна пещера и огромната изложба на входа ѝ има формата на противоположна фуния с диаметър към 40 метра. След това огромно начало със стълби, ремонтирани през 2010 година от локалните хора, пещерата продължава с по-тясно отклонение с дължина 145 метра и друго, което е затрупано и недостъпно. Желаещите да продължат нататък, могат да поемат по единственото допустимо отклонение, за което обаче са нужни осветяване и гумени или други ботуши. Услугите на локален лидер също са за препоръчване .
В дълбоката 60 метра пещера Гарваница се прониква по поредност от съвсем отвесни стълби. Въпреки мащабите си, тя е налична без специфична екипировка. Пред входа на пещерата се организира фестивалът " Джаз под звездите на Деветашкото плато ". Автор: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com Реклама
Запазената марка на пещера Гарваница са стъпалата, които водят към вътрешността ѝ. Тази подземна забележителност се намира на към 2 километра от село Горско Сливово , като може да се стигне с автомобил съвсем до входа ѝ. Пещерата е напълно отвесна и е с внушителната дълбочина от към 60 метра. Към дъното ѝ се слиза по поредност от стръмни железни стълби, обезопасени с железни мрежи против падащи камъни. Името си е получила поради ята гарвани, за които се споделя, че са живеели при входа. Според друга локална история от време на време, при по-продължителен и напоителен дъжд, пещерата безусловно се запушва и големият ѝ вход се трансформира в надълбоко езеро. Интересен е и регионът към пещерата. Тя е ситуирана измежду обширни карстови поляни, по които могат да се срещнат редките за България лалугери и няколко типа птици, измежду които и бели щъркели . Непосредствено до пещерата се намира някогашна кариера, а покрай входа ѝ към този момент осем години се организира фестивалът " Джаз под звездите на Деветашкото плато ".
На кон
Да се носиш яхнал кон на фона на панорамна панорама към Стара планина, може да не наподобява като най-стандартната форма на отмора, само че се оказва изненадващо подобаваща за Деветашкото плато. В село Кърпачево се обитава школа по езда , която работи с рядка българска порода - каракачанските коне . Изборът на порода не е инцидентен, съгласно Росица Илиева и Васил Василев, за които това е фамилен бизнес към този момент над 15 години. Те са се спрели на каракачанските коне, тъй като са извънредно подобаващи за начинаещи ездачи, даже за деца, защото са по-дребни от общоприетите коне и не плашат с размерите си. Друга причина да са избрали точно тази порода е изразеният стаден инстинкт, който се оказва извънредно подобаващ при груповите образования и разходки, тъй като животните съблюдават ясна подчиненост и вървят едно след друго.
Школата по езда на Васил и Росица работи с рядка българска порода - каракачански коне. Фотограф: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com
" Много ни оказва помощ и фактът, че когато конят е в стадо, той се усеща доста по-спокоен. Благодарение на това качество на каракачанските коне можем да работим и с групи от изцяло начинаещи и с деца ", добавя Васил. Районът на Деветашкото плато, както подсказва и името му, е със относително равнинен релеф и се оказва извънредно уместно за образования и конни преходи, без значение от степента на подготовка на хората. " Има изкачвания и слизания, само че те не са предизвикателни. Като включим и гледката, ездата се трансформира в туризъм, по време на който освен се наслаждаваш на общуването с коня и природата, само че и се учиш и изграждаш като персона ", споделя Васил, който постоянно избира свободните пространства пред манежа, на който хората имат податливост да се сковават и им става скучно.
Ездата на дребната порода каракачански коне е един от най-приятните и забавни способи да се опознае Деветашкото плато, наличен даже за хора без опит и за деца. Фотограф: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com
Маршрутите за разходка, с които може да се опознае Деветашкото плато и да се навлезе в ездата, най-често са с дълготрайност 2-3 часа, а местата, които от школата предлагат за посещаване на кон, са пещерите Стълбица, Гарваница и Футьова, както и карстовото езеро Футьов дол . " Друго обичано наше място е езерце сред селата Кърпачево и Агатово, в което в интервала май - юни цъфтят красиви водни лилии ", споделя Васил. Друга посока, в която двойката инструктори обича да води туристи, е от Кърпачево към местността Белото камъни.
Автор: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com Реклама
Районът съставлява просторна поляна край гората на 7 км северно от Кърпачево, на която е устроено място за пикник. За да покажат повече места на ездачите, които към този момент са натрупали опит, инструкторите предлагат и по-дълги разходки, които съчетават няколко атракции. Такива направления могат да са с дълготрайност от 4-6 часа, като за в действителност запалените по ездата има вид и с неколкодневни преходи. " Съчетаваме обиколките с конете с точки като езерца, пещери. Но тук даже и единствено една обиколка към селото трансформира гледката доста - от аспект към Дунавската низина до гледки към Стара планина ", добавя партньорката на Васил - Росица.
Автор: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com
Независимо обаче дали са изцяло начинаещи или напреднали ездачи, двойката инструктори счита, че всички хора се трансформират след общуването си с конете. Според Росица конят оказва помощ на индивида да стане по-уверен освен в ездата, само че и в връзките си с другите хора. По думите ѝ посредством ездата човек осъзнава самичък какво има потребност да отработи в себе си - боязън, уплаха, неучтивост, припряност. " Конете доста оказват помощ за тези процеси, тъй като отношението към коня е проекция на отношението ни към близките. Конете не търпят двуличие и прибързаност, те са задоволително откровени и въпреки и да не могат да приказват нашия език, употребяват ловко езика на тялото и разпознават сигналите ни ", добавя на база опита си Росица. Според Васил общуването с коня ни оказва помощ и да запълним неналичия или понижим остатъци в характера и в страстите ни. Друго, на което учат хората посредством ездата, е да бъда водачи. В стадото има кон лидер, само че всеки ездач от своя страна би трябвало да бъде лидер на своя кон. " Това е доста значимо в ездата, тъй като неувереността не се приема добре от конете ", добавя Росица.
Зеленият водопад или водопад Зелената канара се намира наоколо до Крушунските водопади. Слабо посещаван е от туристи, само че не по-малко хубав от останалите водопади в региона. Автор: Петя Петкова Източник: PeteVoditel.com Чрез музиката
С музика, национална или пък джаз, само че под намерено небе, човек също може да открие нови прекарвания, свързани с Деветашкото плато. Всяка година на 6 септември платото е хазаин на фолклорен събор, в който вземат участие освен сформира от региона, само че и от близки и далечни краища на страната. Но най-мащабното събитие с към този момент осем издания е фестивалът " Джаз под звездите на Деветашкото плато ". Той, както и фолклорният събор, се провеждат от локалното съдружие " Деветашко плато ".

Джаз фестивалът е знаково събитие за региона и едно от първите, които извеждат този тип музика освен отвън огромния град, само че и измежду природата. Мястото за провеждането му - обширна поляна сред две села, избират председателката на съдружие " Деветашко плато " Ива Таралежкова и тромпетистът и композитор Венцислав Благоев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР