Пороен дъжд и придошла вълна, висока над половин метър, буквално

...
Пороен дъжд и придошла вълна, висока над половин метър, буквално
Коментари Харесай

Половинметрова вълна удави вилна зона в Русе, местните не помнят подобно чудо от 84-а

Пороен дъжд и придошла вълна, висока над половин метър, безусловно удавиха вилната зона в местността Касева чешма в Русе. Пострадали са десетки къщи, които са наводнени, унищожени са изцяло зеленчуковите градини, оповестява БГНЕС. Хората описват, че дъждът е почнал да вали малко преди 8 часа сутринта. За минути се е изсипал същински проливен дъжд, а по улиците е тръгнала висока вълна, която е трансформирала всичко в тиня. Повлечени са дърва, асфалт, огради, а вътре във вилите покъщнината плава във вода.

През целия ден жителите изгребваха водата и се чудеха какво да вършат. Те споделиха, че са възмутени от отношението на институциите. Когато са се обадили на тел.112, оттова са ги пренасочвали да търсят пожарната и ВиК и никой не се е отзовал на място да види провалите. Според жителите на вилната зона наводнението надали се дължи единствено на пороя. Някои от тях не изключват вероятността да има изпуснали рибарници в района.

Разказват, че за финален път сходна драма е имало на 15 май 1984 година, когато по дерето е вървял воден дирек с височина 1,5-2 метра. Тогава водата е пристигнала по посока откъм „ Образцов чифлик “ и е наводнила с един метър къщите.

От общината обявиха, че ще създадат инспекция дали фактически има изпускане на рибарници. Представители на Гражданска отбрана ще обходят на място региона, с цел да открият повода за наводнението. Междувременно в община Сливо поле анулираха бедственото състояние. Решението е било взето в петък вечерта в 19 часа на съвещание на спешния щаб. Възстановени са падналите четири електрически стълба, всички трафопостове работят обикновено.

Опасните дървета са отстранени, а улиците са почистени от падналите клони. В понеделник ще има среща на всички потърпевши земеделци с Областната земеделска работа, с цел да приготвят документи за нанесените им вреди. В четвъртък екипи на земеделската работа ще обиколят на място района, с цел да оценят провалите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР